Édes élet délen.

Ha valaha is arról álmodtál, hogy olyan helyen töltsd a nyugdíjas éveket, ahol nyugalom vár, lankák keretezik a látképet, a történelem szelét érzed az utcákon és ráadásként a tengerpart csábít a strandjával, akkor jó hírünk van!

Az Olaszország déli részén, Szicíliában található kisváros, Sambuca di Sicilia éppen lakókat keres, 1 euróért.

Fotó: Simone Padovani

Igen kedvező ajánlattal próbálnak odacsalogatni mindenkit, aki segíthet nekik a kihalás ellen küzdeni. A népesség csökkenése ugyanis aggasztó méreteket öltött, a település kezd elnéptelenedni, hiszen a fiatalok egyre inkább a nagyvárosokba költöznek.

Fotó: Simone Padovani

A város vezetése saját kezébe vette a dolgokat és maga értékesíti 1 euróért a beköltözni kívánóknak a házakat.

Az eladó lakások elsősorban a szűk, kanyargós sikátorokkal és íves kőportálokkal teli negyedben találhatóak. A 40-150 nm2-es otthonok többsége tipikus, kétemeletes mór sítusú, belső udvarocskával, a kertben pálmákkal, citrusfélékkel, csempemozaikos lépcsőkkel, tipikus szicíliai cseréptetőkkel, és teraszokkal.

Fotó: Simone Padovani

Azonban semmi sincs ingyen – természetes hát, hogy a városka elvár valamit cserében az ingatlanért.

Az új tulajdonosoknak vállalniuk kell, hogy a lakóhelyüket 3 éven beül felújítják, a költségek pedig 4,5 millió Ft körül kezdődnek, és szükséges egy biztosítékot is lenni (kb. 1,5 millió Ft).

Kétségtelen, hogy a település vonzereje óriási, nincs híján szépségeknek.

A történelmen nyomot hagyott az épületeken: elvarázsol az építészeti stílusok keveréke, a mór stílusú templomoktól kezdve a barokk palotákig. Közel a tenger, gyönyörű a természet, mintha csak a Paradicsomban lennénk. Mivel azt is vállalni kell, hogy legalább 10 évig a városban fogunk élni, talán érdemes rögtön az egész családot kiköltöztetni – hiszen a végső cél úgyis az, hogy újra fiatalok (is) éljenek a meseszép helyen.

Forrás: www.treehugger.com és CNN