Szívrendszeri kockázat.

2020. május 1-jétől vénykötelessé válnak egyes ibuprofén és dexibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók – közölte honlapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A közlemény szerint a 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó tablettákat érinti a változás.

Korábban az Európai Gyógyszerügynökség által 2014-ben indított vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az ibuprofén magas napi összdózisa fokozott szív- és érrendszeri kockázattal jár, ami már orvosi kontrollt igényel.

Az ibuprofén a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik, és csaknem 60 éve van forgalomban szerte a világon. Számos gyógyszerformában (tabletta, szuszpenzió, krém) kapható önmagában vagy kombinációban. Magyarországon jelenleg szinte kizárólag vény nélkül érhető el (például a Nurofen tabletta hatóanyaga is ibuprofén). Alacsonyabb, 1200 milligrammnál kisebb napi dózisban széles körben használják heveny fájdalom, láz, meghűlés enyhítésére, magasabb dózisban reumás betegségek hosszú távú kezelésére ajánlják.

Forrás: www.ogyei.gov.hu