Megújult a Csipkeház.

A halasi csipke 2014 óta hungarikum. Alig 100 év alatt hódította meg a világot, ott lapul II. Erzsébet, a Bush család, Hitachi japán hercegnő és a jordán királyné szekrényében, de kapott belőle II. János Pál pápa, és Roosevelt amerikai elnök Alice nevű leánya is.

A halasi csipke története Kiskunhalasról indult, a gimnázium rajztanára, Dékáni Árpád volt az, aki a tanítás és a festés mellett lelkesen kapcsolódott be a népművészet megismerését célul kitűző hazai mozgalomba.

Gyűjtötte Halason és környékén az egyre inkább feledésbe menő, pusztuló népművészet emlékeit, motívumait. Nagy hatással voltak rá a környékbeli subák, szűrök és azok mintavilága.

Lerajzolta, majd “összedolgozta” a mintákat a kor divatos szecessziós stílusával. Az eredményt megmutatta női családtagjainak, akik kijelentették, hogy ez kivarrhatatlan. A tanár úr szerencséjére akkor tért haza a városba budapesti tanulmányai után Markovits Mária, aki 1900-ban aranyérmet nyert munkáival a párizsi világkiállításon. Ő kezébe vette a terveket és azok alapján megalkotta az azóta is használatos csipkevarrási technikát.

Eszerint a végtelenül finom fehér lencérnával 60-féle öltésfajtát használnak.

Az egyszínű csipkéből árnyékolással emelik ki a mintákat és érnek el térhatást az apró tűvel dolgozó varróművészek.

A motívumok a magyar mondákból, mesékből, állat-, és növényvilágból valók.

Markovits Mária visszaemlékezései szerint az első években tíz-tizenöt összekötőöltést használtak, később ezek száma harminckilencre gyarapodott. Az öltések hangulatos neveket kaptak, pl. kunfátyolos, harmatcsepp, hópehely, darázsfészek, borsószem. Az évek alatt rájöttek, hogy a kevesebb, jól megválogatott öltés jobban kiemeli a csipke rajzát, fokozza dekorativitását.

A gyönyörű halasi csipkéből hamar protokollajándék lett.

IV. Károly magyar király koronázásakor halasi csipkéből varrt tarsolyt viselt és számos, hazánkba látogató méltóság kapott a szépséges csipkéből készült tárgyat emlékbe.

A csipkevarrás egyedülálló technikája nemzedékről-nemzedékre száll, s e tudással a Csipkeház kiváló népi iparművészei alkotják meg cérnából a csodát.

Tisztelt Látogatók! A felújítási munkálatok idején is várjuk kedves vendégeinket! A Csipkemúzeum a rendezvényteremben működik.Bejárat a Vasút utcáról.Nyitvatartás: Hétfőtől-Szombatig9-12 és 13-16 óráig

Közzétette: Halasi Csipke – 2018. szeptember 4., kedd

Maga a technika több, mint 100 éves, de a csipkék mégis minden évben új motívumokkal bővülnek, melyekben a hagyomány a jelen kor értékeivel társul.

A Halasi Csipkeház és Csipkemúzeum felújításon átesve nyitott meg újra, hogy otthont adjon a magyar iparművészet különleges, egyik legismertebb varrótechnikájával készített csipkéinek.