A világ legdrágább ruhája.

Norma Jeane Mortensonként látta meg a napvilágot és Marilyn Monroe néven vált világhírűvé: a szőke szexbomba életének minden részlete érdekelte a világot, a színpadi vonzerejétől kezdve a függőségein át, magánéletének kudarcáig.

Ami az öltözködést illeti, Monroe nőies stílusa öröknek tűnik, egyes ruhái a mai napig ikonikus darabnak számítanak.

Nem egy ruhadarabja rekordértéket képvisel, elképesztő összegekért találtak gazdára még a hússzínű, habszivacs és pamut melltartóbetétei is.

Az egyik leghíresebb ruhája pedig kétségtelenül az, amelyben J. F. Kennedy születésnapjának alkalmából énekelt.

“Happy Birthday, Mr President”, azaz “Boldog születésnapot, Elnök Úr!” – búgta a mikrofonba lélegzetelállító ruhájában.

Az eseményre a Madison Square Gardenben került sor Kennedy 45. születésnapja előtt 10 nappal. Monroe fellépése legendássá vált: attól a pillanattól kezdve, hogy fehér hermelin kabátját levette és színpadra lépett a kristályokkal borított, testhez simuló ruhájában 15 ezer illusztris vendég előtt.

A fiatal Bob Mackie készítette az eredeti vázlatrajzot a ragyogó ruhához, amit a francia származású Hollywood-i ruhatervező, Jean Louis valósított meg. A Columbia Pictures főtervezőjeként több filmben is dolgozott a színésznővel. A ruha mai értéken számolva kb. 11 ezer dollárba került.

A színésznő a ruhát 1961. május 19-én egy demokrata adománygyűjtő gálán viselte, ott hangzott el a dal.

A ruha pehelykönnyű, hússzínű gézszerű anyagból készült és 2500 mesterien kidolgozott, rozetta motívummal hímzett strassz díszítette. A ruha szemmel láthatóan annyira feszes volt, hogy a színésznőt szó szerint bele kellett varrni.

A ruha egyben a világ legdrágábbja is: egy 2016-os aukción kelt el 4,8 millió dollár rekordáron, ezzel épp Monroe egyik korábbi híres ruháját taszította le a csúcsról. Arról a  fehér darabról van szó, amelynek szoknyája fellibben a metró szellőzőrácsa felett a világ egyik legismertebb képén.

Marilyn Monroe photo pose Seven Year Itch

Monroe ruhája 2022-ben Kim Kardashianon tűnt fel a Met gálán, ami óriási felháborodást váltott ki. Történelmi jelentőséggel bíró darabot nem viselhetne senki sem, és állítólag hiába fogyott Kim le a ruha kedvéért, és hiába bújt a vörös szőnyeges megjelenést követően azonnal egy másolatba, a ruha hátrésze így is megnyúlt a viselőjén. Az biztos, hogy Monroe ruhája felbecsülhetetlen eszmei értékkel is bír, bízunk benne, hogy a jövőben gondosabban vigyáznak majd rá.