A víz megfékezése.

A Trevi-kút az egyik legszebb látnivaló Rómában. Az Örök Város díszes barokk kútja mágnesként vonzza a turistákat, akik háttal állva a kútnak tengernyi aprót dobálnak a szökőkút vizébe. Állítólag a kút varázslatos képessége, hogy az arra járókat szerelembe ’ejti’ Itáliával vagy valaki mással.

A gyönyörű Trevi-kút alighanem a világ legismertebb szökőkútja is egyben.

Története régre nyúlik vissza, az ókorban az Aqua Virgo vízvezeték végpontja volt itt. A tönkrement vezetéket 1453-ban újították fel, ezzel egyidőben pedig egy medence is épült Leon Battista Alberti tervei alapján. A medencét 1629-ben Giovanni Lorenzo Bernini építette át már a mai helyén, de nem sikerült befejeznie a művét. 1731-ben pályázatot írtak ki az átépítésre, amelynek nyomán 1732-ben megkezdődött az építkezés. 1762-ben Giuseppe Pannini fejezte be a munkálatokat, de a terveket Nicola Salvi készítette. Az kutat egy hatalmas központi és két oldalsó fülke alkotja, előtte grandiózus szoborcsoporttal, aminek központi témája a víz megfékezése.

A kút neve ‘Trevi’ vagy ‘Tre vie’ három utat jelent, mivel három ősi római út kereszteződésében fekszik. 26 méter magas és közel 50 méter széles. Kedvelt háttérkép, szívesen fotózkodnak előtte a turisták. Jóformán mindenki bedob némi aprót a vízbe, ez pedig külön jelentéssel bír.

Állítólag ha egy érmét dobunk be, visszatérünk az olasz fővárosba, ha kettőt, akkor szerelembe esünk egy szépséges olasszal, ha hármat, akkor össze is házasodunk vele.

A szokás egyébként egy 1954-es filmből ered, amelynek címe: ‘Három pénzdarab a szökőkútban’ volt. A bedobást jobb kézzel kell elvégezni a bal vállunk felett.

A sok-sok aprót természetesen rendszeresen ki is szedik a vízből, kb. egymillió euró gyűlik így össze minden évben. Az elmúlt években jótékony célra fordították ezt az összeget.

A rendkívül népszerű kutat óránként mintegy 1200 látogató keresi fel, ezért bizonyos időszakokban rendkívül zsúfolt. A kutat 1998-ban felújították, megtisztították a márványfelületeket és új, vízforgató szivattyúkat építettek be, majd 2014 júniusa és 2015 novembere között restaurálták.