Legendás hely.

Floridában, Key Westben egy látszólag jelentéktelen bár áll. A sárga, kétemeletes épület azonban egyedülálló múlttal rendelkezik, itt jóformán minden megtörtént, ami megtörténhetett az évtizedek alatt.

Állítólag ez a legrégebbi bár Key Westben, mielőtt a nevét Captain Tony’s Saloonra változtatták volna, Sloppy Joe’s Barnak hívták.

A legendás író, Ernest Hemingway estéi többségét itt töltötte. De nem ő volt az egyetlen híresség, gyakran megfordult itt Jimmy Buffett, Truman Capote, Bob Dylan, Duane Cahill, Tommy Newell, John F. Kennedy vagy épp Harry Truman is.

Az épület maga 1852-ben épült, kezdetben jégház volt, majd hullaházként funkcionált. Később távíró állomásként, szivargyárként, melegbárként is működött.

Fotó: Sam Howzit/Flickr

1933 és 1938 között egy helyi kocsmáros, Joe Russell üzemeltette a helyet, ő nevezte át Sloppy Joe’s Barrá, ekkor vált a nagy író kedvenc ivójává is. Hemingway annyira hozzánőtt a bárhoz, hogy amikor egy tulajdonossal történt vita után a bár valamivel arrébb költözött, az író ragaszkodott hozzá, hogy ott is rendelkezzen saját piszoárral (ez ma is megtekinthető az író házában).

Fotó: www.huffingtonpost.com

Amikor a helyet átvette Captain Tony Tarracino helyi hajóskapitány, a bár neve Captain Tony’s Saloonra változott. Tony megérezte az épület történelmi jelentőségét, és értett is hozzá, hogy miként lehet megőrizni a különböző elemeket. Még ma is látni lehet a láncokat a falon, ahova egykor a lovakat kötötték, amikor jeget hoztak a jégházként működő épületbe.

A bár közepén egy hatalmas fa nő, a tetőn egy lukon keresztül kukucskál ki.

Ez az „akasztófa”, amelyre egykor kalózokat, gyilkosokat lógattak. Úgy tartják, hogy a szellemük még mindig kísért a kocsmában. A plafonról százszámra lógnak a rendszámtáblák és melltartók. A bárszékeken hírességek neve, akik már megfordultak az ivóban.

Fotó: www.huffingtonpost.com

A padlón egy sírt rejt a kőtábla, egy fiatal nőét.

Elvira Edmunds földi maradványait másokéval együtt egy felújítás során fedezték fel. Egy másik sírban Reba Sawyer nyugszik, a kőlap a fa tövénél látható. A legenda szerint a hölgy csalta a férjét, egy másik férfival találkozgatott titokban a bárban. A férje ugyan nem jött rá a dologra a nő életében, de amikor annak halálában megtudta az igazat, kirántotta a sírkövet a helyéről és a bár közepére dobta, mondván, ez az a hely, ahol lenni akart, úgyhogy itt fog nyugodni.

Captain Tony's Saloon (Original Sloopy Joe's) / Bar With Death Chains

Egy történész szerint a különös történetek egy részét Tony kapitány találta ki, hogy a vendégeit szórakoztassa, a helyet érdekesebbé tegye, és a mesélések idején is itallal tartsa ott a hallgatóságot.

Fotó: www.huffingtonpost.com
Fotó: Sam Howzit/Flickr
Fotó: ActuaLitté/Flickr

Akár igazak a történetek, akár nem, a bár él és virul. Minden este tömve van, turisták és hírességek egyaránt szívesen keresik fel ezt a legendás helyet.

Captain Tony's Billiard Room

https://www.flickr.com/photos/shoestringweekends/4604369430