Bátor lépés!

Az unokázós csalások mára remélhetőleg mindenki előtt ismertté váltak, de kezdetben sajnos sokan bedőltek a trükknek. Nehéz okosnak lenni akkor, amikor éjjel csörög a telefon és hang közli, hogy a szerettünk balesetet szenvedett vagy más miatt szorul sürgősen anyagi segítségre.

Jean, a 73 éves amerikai nagymama azonban mégis ügyesen tudott reagálni, amikor egy ismeretlen felhívta és 8 ezer dollárt (kb. 2,5 millió Ft) követelt tőle. A hang az unokájaként mutatkozott be és azt állította, hogy a börtönből telefonál, ahova azért vitték be, mert részegen vezetett. Az óvadékra kért pénzt, csakhogy Jean érezte, hogy most próbálják épp átvágni.

Jean összes unokája túl fiatal ugyanis ahhoz, hogy vezessen. A nagyi azonnal tudta, hogy csalásról van szó, de úgy döntött, hogy megleckézteti a bűnözőt.

Számtalan hívást kapott, az egyikben az unoka ügyvédjének adta ki magát valaki. Ugyanazt akarta: pénzt azért, hogy a srác szabadlábra kerüljön. Jean azt mondta, hogy van pénze, csak jöjjenek érte. A csapda működött: az asszony átadott a kiérkező személynek egy papírtörlőkkel kitömött borítékot, majd a rendőrség lecsapott a csalóra.

Jean nem most jött le a falvédőről: a gyanús hívás közben már üzenetet váltott a lányával és a legjobb barátjával is – mindketten a 911-es segélyhívó központban dolgoznak. Így azonnal tudták a rendőrséget értesíteni, miközben az asszony még a bűnözővel beszélt a telefonban.

Az időseket célzó csalások rengeteg szenvedést, anyagi kárt okoznak a 60 év felettiek körében.

Nem ajánljuk mindenkinek ezt a bátorságot, ne feledjük, hogy Jean körültekintően előkészítette a  terepet. Azt viszont határozottan kérjük, hogy senki se dőljön be ezeknek az átveréseknek!

Kiemelt kép: WCBS