Viktória királynő kedvence.

A Herendi Porcelánmanufaktúra története 1826-ra nyúlik vissza, amikor Stingl Vince megnyitotta a gyár elődjét, a kis fajansz- és kőedénykészítő műhelyét Pannónia közepén. Már porcelán előállításával is próbálkozott. A porcelánt ugyanis „fehér aranynak” nevezték, birtokolni kiváltság volt, rangot jelentett, vágyott tárgy, érték volt. Az anyagi nehézségek miatt 1839-ben a tőkeerős Fischer Mór vette meg a műhelyt és attól kezdve csak porcelán készült Herenden.

A siker nem váratott sokáig magára. Már 1842-ben, az Első Magyar Iparmű Kiállításon Pesten bronzéremmel tüntették ki a manufaktúrát. Az 1851-es Londoni Világkiállítás fordulópont lett Herend történetében, a chinoiserie–k osztatlan sikert arattak. Viktória angol királynő ekkor vásárolt egy kínaizáló pillangós, lila peóniás készletet a windsori kastélya számára. Utóbb ez a Viktória minta vált Herend jól ismert szimbólumává. Bécs és Párizs következett, a porcelán bemutatkozott a világ nagyvárosaiban, mindenhol felfigyeltek a szépségekre.

Közzétette: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. – 2021. május 1., szombat

A Herendi Porcelánmanufaktúra elnyerte a császári és a királyi udvari szállító címet, a magyar arisztokrácia szinte kizárólag Herenden rendelte meg töredékes porcelánkészleteinek kiegészítését, s e pótlások révén a Manufaktúra számtalan olyan régi motívumot alkalmaz ma is, amelyet mások rég elfeledtek.

A Manufaktúra jól bírta a megpróbáltatásokat, túlélte a háborúkat, az államosítást, a privatizációt,  a természeti katasztrófákat és gazdasági világválságokat is.

Közzétette: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. – 2021. április 26., hétfő

1999-ben megnyílt a Porcelánium, az érdeklődők a látogatóközpontban pillanthatnak be a gyár életébe. Egy 2006-os felmérés szerint Herend a legkedveltebb luxus porcelánmárka az USA-ban. Mára a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájává vált. Nem csak otthonra vásárolhatjuk meg az itt készült gyönyörű darabokat, de közterületeken is találkozhatunk velük, Budapesten a ’Rotschild Herend Fa’,  Veszprémben a ’Viktória Herend Fa’ díszíti a teret.

Közzétette: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. – 2021. április 6., kedd

A nyers porcelánmassza megmunkálása a korongozó, öntő szakembereken át a kemence értéket teremtő tüzén keresztül a festőecset utolsó simításáig kézi úton történik mind a mai napig Herenden. A Herendi Porcelán Hungarikum, a Magyar Örökség része. Ma 16 ezer különböző fehér forma és 4 ezer különböző festett minta készül itt, összesen mintegy 64 millió különböző porcelán termék. Világhírű motívumait, például a Viktória, a Rotschild, az Apponyi mintás porcelánokat Japántól Angliáig, mindenhol ismerik. A herendi porcelán időtálló szépség, valódi érték.

Szép reggelt kívánunk #VieuxHerend mintájú tárgyakkal!

Good morning with Herend porcelain painted with #VieuxHerend pattern!

Közzétette: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. – 2021. április 19., hétfő

További információ: www.herend.com