Úti cél: Remény.

Ki gondolta volna, hogy 100 év elteltével is ennyire aktuális lesz az a kiállítás, aminek a Budapesti Történeti Múzeum ad otthont? A nemzetközi gyermekvonat-akcióról szóló tárlat pontosan azt a reménytelenséget mutatja be, ami miatt százezrek keltek útnak a két világháború között, hogy új otthonra leljenek.

Az első világháborús vereség, majd az azt követő forradalmak súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válságba sodorták az országot. Az állandósult élelmiszer- és nyersanyaghiány, az ellátási gondok, a társadalom elszegényedése 1919 végére vált a legsúlyosabbá. Ehhez járult még hozzá a megszállt, majd a trianoni békét követően Magyarországtól elszakított területekről érkező menekültek tömege.

A nemzetközi összefogás keretében az 1920 és 1930 között zajló gyermekmentő akció kezdetén  Hollandiába  utaztatták  befogadó  családokhoz a magyar gyermekeket, majd Svájc, Svédország és Anglia, 1923-tól pedig Belgium is bekapcsolódott az akcióba. A legtöbb szegény sorsú magyar gyermeket Hollandia és Belgium fogadta be. Az akció során több mint 60 000 gyermek számára nyílt lehetőség arra, hogy többnyire néhány hónapos, de olykor évekig elhúzódó külföldi  tartózkodást követően „feltáplálva” hazatérhessen. A gyermekek egy része végleg kint maradt a befogadó országban és ezzel tovább erősítette az országok közötti kapcsolatot.

A nemzetközi gyermeküdültetés jóval több volt puszta segélyakciónál. A résztvevő magyar gyermekek közül sokaknak egész életükre meghatározó élményt jelentett a kint töltött idő. Számos élet terelődött más vágányra, sokan a mai napig őriznek tárgyi emlékeket, barátságokat, kapcsolatokat ebből az időszakból.

A Budapesti Történeti Múzeum kiállítása ezt a témát járja körül a történelmi kontextus és az egyéni életutak bemutatásán keresztül.

További információ: www.varmuzeum.hu

Kiemelt kép: Müllner János, 1921. szeptember, BTM Kiscelli Múzeum