76 millió Wang.

Napjainkban már szinte minden ország „multikulturális”, az emberi társadalom sokkal változatosabb, sokszínűbb, mint valaha. Mégis: ha valakinek a nevét halljuk, akkor megközelítőleg meg tudjuk mondani, hogy honnan származhat. A családi név ugyanis sokat elárul az ember őseiről.

Természetesen rengeteg olyan név van, ami egyedi, és az is előfordulhat, hogy mindössze néhány család viseli a világon. Ugyanakkor minden népre, országra jellemző néhány olyan vezetéknév, ami több százezer, több millió embert köt össze.

Elkészült egy érdekes térkép a NetCredit nevű cég jóvoltából: a világ leggyakoribb családneveit gyűjtik össze, országonként.

A vezetéknevek általában 5 kategóriába sorolhatók: hely alapú, foglalkozás szerinti, a személyt leíró, családi (az apa vagy az ősök alapján) és védőszenthez köthető név. A vezetékneveket először Kínában kezdték használni i.e. 2852-ben, hogy segítsék a népszámlálásokat, és az ötlet hamar elterjedt az egész világon. Ahogy Nyugat-Európa populációja növekedett a középkorban, úgy volt egyre nagyobb szükség arra, hogy az egyes embereket meg lehessen különböztetni egy névvel.

Rengeteg ember a foglalkozásáról, mesterségéről kapta nevét. A térképen jól láthatjuk, hogy Németországban például a Molnárnak megfelelő Müller tarol. Az angolajkú országokban – az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában vagy az Egyesült Királyságban a Smith vezetéknév fordul elő leggyakrabban– ez Kovácsot jelent. Talán senkit nem lep meg az, hogy hazánkban a Nagy vezetéknévhez tartozó lista a leghosszabb a telefonkönyvben.

A világ leggyakoribb vezetékneve a Wang, ami mandarinul Királyt jelent. A Földön kb. 76 millió ember viseli, a második helyen pedig az indiai Devi-t találjuk, 69 millió ember családnevét. A Közép-Amerikában és a karibi szigetvilágban érdekes módon a régió gyarmati történelmére utalnak a nevek: például Haiti-n, ami francia gyarmat volt 1697 és 1804 között a legelterjedtebb vezetéknév a Jean, azaz a John francia megfelelője.

Nagyon izgalmas a térképet böngészni, a teljes képernyős változatért érdemes ide kattintani.