A kérdés jogosabb, mint bármikor korábban. Az energiaválság és az elszálló infláció időszakában a megélhetés komoly nehézségekbe ütközhet.

Sok múlik azon, hogy milyen ingatlanban él az ember, mennyire korszerű az a hőszigetelés és a fűtés tekintetében, de az ingatlanhasználati szokások is befolyásolhatják a fix kiadásokat. Nem ritka, hogy a korszerűtlen, nagy alapterületű ingatlanok helyett a tulajdonosok inkább döntenek az eladás mellett, és választanak kisebb, könnyebben fenntartható lakást, házat.

Felértékelődnek a hőszigetelt, kis alapterületű ingatlanok!

Országszerte tapasztalható az a tendencia, amely szerint a korszerűen hőszigetelt, minőségi nyílászárókkal felszerelt ingatlanoké a jövő. A kereslet egyértelműen ezek irányába mutatkozik, és persze az sem mindegy, milyen rendszer van kiépítve a fűtésre. A gáz már korántsem a kényelemmel azonosított, sokkal inkább a horror rezsiköltségektől való félelemmel. A távfűtés esetében sem sokkal jobb a helyzet. A kandallós, kályhás fűtés az idős korosztály körében nem számít opciónak, így ha választási lehetőségük van, akkor inkább a szilárd tüzelésű kazán mellett teszik le a voksot.

Jól tudjuk azonban, hogy mindez gyakran nem választás kérdése, hanem sokkal inkább a rendelkezésre álló anyagiaké. A tűzifával történő fűtés még mindig sok ingatlanban adja az otthon melegét, és a beltérben elhelyezett kandalló, kályha ma sem számít idejétmúltnak. Sőt! A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ehhez való visszatérés jelenthet sokak számára alternatívát a megfizethető fűtés biztosításának érdekében. A gáznál biztosan olcsóbb, viszont a tűzifa ma sem számít olcsó energiaforrásnak. Leginkább a nagy kereslet által felhajtott árak apropóján van ez így. A legjobb tehát az, ha kis alapterületű, megfelelően szigetelt az ingatlan, így kevesebb felhasznált energiával lehetséges a szükséges hőfok elérése.

Alternatív fűtési megoldások a takarékoskodás szolgálatában

A szilárd tüzelő alkalmazása mellett a hűtő-fűtő klímák iránt érdeklődés is jelentősen megnőtt. Kényelmes megoldásnak számít, és a megfelelő karbantartással, tisztítással, hosszú élettartammal segíti a belső mikroklíma alakítását. A klíma fűtő funkciója mellett az olajradiátorok is népszerűek, de az elektromos fűtőpanelek is megfizethetőbb opciónak számítanak, mint a gáz alkalmazása. Sokan úgy vannak vele, hogy inkább beruháznak még az igazán hideg hónapok beköszöntése előtt, a később takarékoskodást megcélozva.

A kifejezetten jó hőmérsékletet biztosító olajradiátorok 40-50 ezer forintért kiváló minőségben elérhetőek, de a fűtőpanelek is hasonló árkategóriából indulnak. A klíma beszerzése és profi által történő felszerelése 300 ezer forint környékén mozog. Soknak tűnik? A szilárd tüzelőanyag sem olcsóbb sajnos. Jó esetben 4000 forintért lehet a tűzifa mázsáját beszerezni, de ha a jobb fűtőérték a cél, akkor a 7-8000 Ft/mázsa ár sem megy ritkaságszámba.

Mi várható a jövőben?

Elsősorban az idős korosztály van nehéz helyzetben. A nyugdíjasoknak, már csak egészségi állapotukból adódóan is, nincsen lehetőségük plusz munka vállalására, és így plusz bevétel szerzésére. Ahol nincs családi segítség, nem tehetik meg a gyermekek, hogy jelentősen támogassák a szülőket, ott igen nehéz helyzetek alakulhatnak ki. Az energiaárak jelentős emelkedése mellett az infláció is komoly gondot jelent, hiszen az élelmiszerek ára akár hétről-hétre emelkedik. A megoldás valahol a családi támogatásban rejlik. Ahol jut két-három embernek, ott a negyediknek is – szokták mondani. Az összefogás, a tudatosság és szükség esetén a kisebb kezdeti beruházások átsegíthetnek az idei télen.