A bíróság fog dönteni.

Egy Maurice nevű kakas francia tulajdonosaink a bíróságra kellett menniük, mert a szomszédaik sérelmezték, hogy a baromfi túl hangos. A felperesek, egy nyugdíjas pár arra panaszkodott, hogy a madár által kibocsájtott hang zajártalommal jár, nem tudnak rendesen aludni, mert a kakas már hajnalban rákezdi.

A Limogesből való lakók, akik egy nyugat-franciaországi kis szigeten (île d’Oléron) vettek pihenőházat azt szeretnék, ha a szárnyast hallótávolságon kívül helyeznék el tőlük.

A kakas gazdája, Corinne Fesseau nyugdíjas pincérnő és férje, Jacky, nyugdíjas halász már 35 éve a szigeten élnek.

Fotó: XAVIER LEOTY/ AFP
Fotó: XAVIER LEOTY/ AFP

Szerintük a madárnak szüksége van arra, hogy kifejezze magát. Ráadásul tudjuk, hogy a franciáknál a kakas amúgy is egyfajta nemzeti szimbólumnak számít.

Így aztán egész mozgalom bontakozott ki a kukorékolás körül. Közel 160 000 ember írta alá a petíciót Maurice-t támogatva, és egyetértve a rikácsoláshoz való szabad jogával.

Christophe Sueur, polgármester nem rejtette a véleményét véka alá: Ma a kakas, de holnap ki lesz a bűnös? A sirályok? A szél zaja? – méltatlankodott. Az elöljárók egy önkormányzati rendeletet is hoztak, amiben hangsúlyozták, hogy meg kell őrizni a vidéki karaktert, a 22 ezer lakót számláló szigeten.

A panaszosok ügyvédje azonban arra fókuszál, hogy védencei nem akarnak mást, csak csendet 6.30-tól 8.30-ig, ráadásul a házuk nem is kifejezetten falusias környezetben található.

Maurice annyira fáradt volt, hogy képtelen volt megjelenni a bíróságon. Az állatvédők azonban magukkal vittek két másik kakast, hogy nyomatékot adjanak a kiállásuknak. Ítélet szeptemberben várható.