A hobbiállatokat hét éves koruktól tekintjük idősnek. Ebben a korban megváltoznak az igényeik és ezt a gazdájuknak észre kell vennie.

Hét éves koruk után a kutyák és a macskák idős állatnak tekinthetők. Az emberekhez hasonlóan a háziállatok is megtapasztalják az öregedés hatásait. Jellemző tünet az őszülő szőrzet, az ízületi fájdalmak, a gyengülő látás és hallás, valamint a viselkedési problémák is a változást jelzik.

A gazdinak ilyenkor már érdemes érdeklődnie az állatorvosnál, hogy az öregedés tüneteit lehet-e mérsékelni, hogyan kell azokkal együtt élni. A legtöbb problémát a gazdi képes enyhíteni, neki kell megértőnek, segítőkésznek lennie. A kisállat életének minősége ebben a korban attól függ, hogy megkapják-e a koruknak megfelelő ellátást.

Ha a házikedvenc az idősebb korosztályba kerül, meg kell kezdenünk a felkészülést a változó igényekre. A kutyák és macskák természetesen különböző életkorban öregszenek, attól függően, hogy milyen fajtájúak, méretűek, életmódúak, így a hétéves kor csak egy átlagot jelent.

Az öregedéssel együtt a gazda az állatok étrendjén és a testmozgásán tud a legegyszerűbben változtatni. A célunk mindig az legyen, hogy kedvenceink méltóságteljesen öregedjenek és az életük ugyanolyan kényelmes maradjon, mint fiatalon volt.

Ha a kutyus és cicus viselkedése csak lassan, fokozatosan változik, akkor a gazdik nem mindig gondolnak arra, hogy a kedvenceik öregszenek. Pedig a változó mozgásigényre, táplálékra és viselkedésre mindig gondolniuk kell. Ízületi gyulladásra, átalakuló emésztésre és a korábbitól eltérő viselkedésre sajnos számítani kell, de ha ezeket felkészülten kezeljük, akkor ezekkel együtt is boldogan élhet a társállat.

Ízületi gyulladás

A kisállat gazdája előbb-utóbb észreveszi, hogy szőrös barátja fizikailag lelassul és néhány helyzetben esetlenné válik. Ez általában az ízületi gyulladás jele. Ha a kedvence sántít vagy nehezen kel fel, keresse fel állatorvosát, hogy kivizsgálja. Az állatorvos – kérésre – tervet készít a tünetek kezelésére.

Táplálkozás

Az életkor előrehaladtával megváltozik a háziállatok anyagcseréje. Idős korban váltanunk kell olyan ételekre, amelyek kifejezetten az idős kutyáknak és macskáknak készülnek. Nehezebbé válik az étel felszívódása, hiány alakulhat ki egyes tápanyagokból. Könnyebben emészthető élelmiszerre, pontosabban szabályozott tápértékre és kisebb, de gyakrabban adott adagokra van szükség. Mindezt a testmozgással is össze kell hangolnunk.

Viselkedés

A kutyák és macskák hangulata is megváltozhat idős korukban. Az öregedés folyamata hangulatváltozással, majd a viselkedés és a szokások változásával is jár. A gazdinak meg kell figyelnie, hogyan viselkedik kedvence a megszokott helyzetekben, miként viszonyul más emberekhez és állatokhoz. Ha az új szokás zavaró, akkor annak a megoldását gyorsan el kell kezdeni, nem szabad megvárni, hogy rögzüljön, vagy komoly problémává erősödjön. Ha az állat “válogatós” lesz, akkor lehet, hogy az emésztése gyengült meg, de gyakran az áll a háttérben, hogy romlanak a fogai. Ha “lusta“ lesz, akkor talán fájdalmat érez a mozgáskor és azért nem csinálja azt, mint régen.

Hogyan alakítsuk át az állatok mozgását?

Ha a “Hozd vissza!” játék már kevesebb lelkesedést vált ki a kutyusból, akkor gyanakodhatunk arra, hogy nem szeret annyira futkorászni. Egy idős kutyusnak nem is tesz jót, ha erőltetjük a dolgot. Attól még nem veszítette el a játékosságát! Találjunk ki olyan játékokat, amikben továbbra is jó, amelyek nem koptatják az amúgy is gyengülő ízületeket, amelyek örömet szereznek és lelkesedést adnak neki.

A kutyák és macskák vadászösztöne idősen is erős, erre mindig építhetünk. Játszani sem szeretnek kevésbé, mint régen. Keressünk egyszerűbb, kevesebb ugrálással járó játékot. A mozgást ugyanakkor ne minimalizáljuk, mert amennyit az állat kényelmesen megtesz, az jót tesz neki.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy figyelünk az idősödő állatra és ha változást tapasztalunk, akkor figyelembe vesszük azt is, hogy az a korral jár és talán enyhíthető. Forduljunk állatorvoshoz és kérjük ki a tanácsát, hogyan tehetjük az öreg kutya és macska életét könnyűvé, az idősödését pedig széppé.