Tippek a tároláshoz.

Az almaszezon megérkezett, rengeteg az alma a fákon – jó lenne belőlük eltenni a későbbiekre is. Bár ez a népszerű gyümölcs sokáig eláll, nem árt tisztában lenni néhány dologgal ahhoz, hogy még tél végén is frissnek tűnő, lédús, kemény húsú almákat fogyaszthassunk.

Az alma jól mélyhűthető – az így eltett gyümölcs később kiváló szószokba, levesekbe, süteményekbe. Az alma romlásának fő oka az eltelt idő, a sérülések, és a rothadás átterjedése más almákról.

Az almákat célszerű egyesével mosatlanul papírba burkolni – lehetőleg ne színes festéket tartalmazó papírt használjunk –, akkor tovább el tudjuk tartani őket.

A papír megvédi az alma héját a dörzsölődéstől, és ha egy darab romlásnak indul, nem terjed tovább a többire. Csak teljesen egészséges almákat burkoljunk be, amelyiken ütődést, foltot, sérülést látunk, azt inkább fogyasszuk el. A legjobb a gyümölcsöt szárastul tárolni, ha lehetőségünk van rá. Tegyük a papírba csomagolt almákat egy kartondobozba, és helyezzük őket hűvös helyre – a hőmérséklet ne süllyedjen fagypont alá, de lehetőleg közel legyen hozzá.

Az almákat a következő sorrendben fogyasszuk: a legnagyobbtól a legkisebbig – azért a nagyokat együk meg először, mert könnyebben romlanak. Ne tároljuk őket a hűtőben együtt más zöldségekkel-gyümölcsökkel, mivel azok etiléngázt bocsájtanak ki, ami felgyorsítja a romlást. Még az egy helyiségben tárolt krumpli is a rothadást segíti elő.

Ha rengeteg az almánk, ajánlott lefagyasztani is belőle.

Egész almát is eltehetünk, de hámozott szeletelt gyümölcsöt is.

Először mindig sütőpapírra téve fogyasszuk, majd ezután tegyük át nagyobb tartóba, hogy ne fagyjanak egybe a szeletek – nehéz lesz szétválasztani a nagy almahalmot.

Egy másik lehetőség, hogy tölteléket készítünk az almásréteshez, pitéhez.

A tölteléket ugyanúgy készítjük el, mint máskor, majd sütőpapírra téve fagyasztjuk. Miután lefagyasztottuk, áttehetjük egy tartóedénybe vagy tasakba. Sütésnél pedig elővesszük, egyszerűen beledobjuk a pitébe, befedjük tésztával és megsütjük. Nem szükséges tehát először kiolvasztani a tölteléket, de a sütés ideje kb. 20 perccel hosszabb lesz.