A virágok királynője.

1999 óta minden évben megrendezik a Szőregi Rózsaünnepet, amelynek keretében felvonulással köszöntik a virágok királynőjét. Az alkalomra rózsadíszbe öltöznek a település utcái, terei, a rózsaföldek és a rózsakiállítás pedig szélesre tárja a kapuját.

Idén június 25-én került sor a virágos rendezvényre. Ezen a napon rendkívül látványos felvonulás zajlott rózsával borított hintókkal, kocsikkal. A karneváli menetben több százezer rózsaszállal feldíszített jármű vonult végig Szőreg utcáin.

A Rózsaünnep alkalmával lehetőség nyílt betekinteni a rózsatermesztők mindennapjaiba is: az érdeklődők megismerhették a Szőreg környéki rózsaföldeket, a földeken folyó munkát, ennek a nehéz, de csodálatos szakmának a mindennapjait.

A város területe egy hatalmas fesztivállá alakult, hajnalig tartó előadások, koncertek kísérték a rendezvényt. A rózsakiállításon megtekinthető több ezer rózsaszál minden évben változó koncepció szerint mutatja be a Szőreg környékén termesztett park- és vágórózsákat, így történt ez idén is.

A szőregi rózsa 2020 óta hungarikum. Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzetében, Szőreg környékén évente kb. 4-4,5 millió rózsatő nevelkedik. A szőregi rózsatő fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa, a sziromlevelek színjátékának intenzitása miatt egyedülálló minőséget képvisel. A Közép-Európában egyedülálló földrajzi és környezeti adottságokhoz közel másfél évszázados hagyomány, tapasztalat és szakmai tudás társul. Az első rózsakertet Pillich Kálmán hozta létre 1871-ben, ezt követően rohamosan terjedt a rózsatermesztés először az újszegedi kertészek körében, majd az ott tanuló és szőregi származású, és önállósodó vagy oda kiköltöző kertészek között.

A kiemelt kép illusztráció.