A „minden nap egy alma az orvost távol tartja” mondás lényegében igaz.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása pozitívan hat az egészségünkre, de, hogy könnyedén eligazodjunk, melyek a leghasznosabbak számunkra, a Medical News Today rangsorolta őket.

Eszerint:

1. Citrom

Magas C-vitamin és antioxidáns tartalma segít többek között a rák megelőzésében is. Erősíti az immunrendszert, folsav-, kálium- és pektin-, valamint B6- és A-vitamin tartalma szintén hasznunkra válik. Vizet, teát, salátát ízesítve, limonádéként vagy (kezeletlen, biocitrom esetén) a héját sütibe sütve is fogyaszthatjuk.

2. Eper

Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma, a benne lévő víz és rostok szintén hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. Kalciumot, magnéziumot, káliumot, C-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, B6-, A- és K-vitaminokat tartalmaz. Magában is finom, de joghurttal, tejföllel keverve isteni!

3. Narancs

Gazdag A-, B-, C-vitamin forrás. Önmagában is ízletes, de a levének fogyasztásával is hozzájárulhatunk az egészségünk megőrzéséhez.

4. Lime

A többi citrusféléhez hasonlóan a lime is magas C-vitamin tartalommal bír. A benne található kalcium, magnézium és kálium szintén hasznunkra válik. Italunk és ételünk ízesítésével könnyen becsempészhetjük az életünkbe.

5. Grapefruit

Ez a fanyar gyümölcs a vitaminokon kívül furokumarinokat tartalmaz, ami segít a rák megelőzésében, a csontok egészségének megőrzésében és a stresszoldásban. Bizonyos gyógyszerek szedése mellett a fogyasztása nem javasolt, erről érdemes kikérni az orvos véleményét!

6. Szeder

Antocianinokban és rostokban gazdag bogyós gyümölcs sok vitaminnal. Szezonon kívül a fagyasztóból is elővehetjük.

7. Alma

Nem is szorul igazán magyarázatra, hogy mennyire hasznos a rendszeres fogyasztása.

8. Gránátalma

Egyre népszerűbb és nem is véletlenül. Magas vitamin- és rosttartalma mellett sok antioxidánst és polifenolt tartalmaz. Segít a stressz okozta károk helyreállításában, továbbá gyulladáscsökkentő hatással is bír.

9. Ananász

Számos pozitív hatása mellett elősegíti az egészséges szövetnövekedést és csökkenti a gyulladást a szervezetben. Segít a vércukorszint normalizálásában.

10. Banán

Remek energiaforrás, magas káliumtartalma jól ismert. Segít a vérnyomást az ideális szinten tartani, továbbá a pocak is hálás lesz érte.

11. Avokádó

Olajban és telítetlen zsírokban gazdag, ami segít a koleszterinszintet kordában tartani. Káliumban és antioxidánsokban gazdag, így hozzájárul az egészséges szem és bőr megőrzéséhez. Bár önmagában nem kimondottan ízletes, salátákban, guacamole-ként, mással összeturmixolva finom.

12. Áfonya

Magas antioxidáns tartalma miatt szintén helye van a legegészségesebb gyümölcsök között.

Forrás: medicalnewstoday.com