A „minden nap egy alma az orvost távol tartja” mondás lényegében igaz.
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása pozitívan hat az egészségünkre, de, hogy könnyedén eligazodjunk, melyek a leghasznosabbak számunkra, a Medical News Today rangsorolta őket.
Eszerint:
1. Citrom
Magas C-vitamin és antioxidáns tartalma segít többek között a rák megelőzésében is. Erősíti az immunrendszert, folsav-, kálium- és pektin-, valamint B6- és A-vitamin tartalma szintén hasznunkra válik. Vizet, teát, salátát ízesítve, limonádéként vagy (kezeletlen, biocitrom esetén) a héját sütibe sütve is fogyaszthatjuk.
2. Eper
Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma, a benne lévő víz és rostok szintén hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. Kalciumot, magnéziumot, káliumot, C-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, B6-, A- és K-vitaminokat tartalmaz. Magában is finom, de joghurttal, tejföllel keverve isteni!
3. Narancs
Gazdag A-, B-, C-vitamin forrás. Önmagában is ízletes, de a levének fogyasztásával is hozzájárulhatunk az egészségünk megőrzéséhez.
4. Lime
A többi citrusféléhez hasonlóan a lime is magas C-vitamin tartalommal bír. A benne található kalcium, magnézium és kálium szintén hasznunkra válik. Italunk és ételünk ízesítésével könnyen becsempészhetjük az életünkbe.
5. Grapefruit
Ez a fanyar gyümölcs a vitaminokon kívül furokumarinokat tartalmaz, ami segít a rák megelőzésében, a csontok egészségének megőrzésében és a stresszoldásban. Bizonyos gyógyszerek szedése mellett a fogyasztása nem javasolt, erről érdemes kikérni az orvos véleményét!
6. Szeder
Antocianinokban és rostokban gazdag bogyós gyümölcs sok vitaminnal. Szezonon kívül a fagyasztóból is elővehetjük.
7. Alma
Nem is szorul igazán magyarázatra, hogy mennyire hasznos a rendszeres fogyasztása.
8. Gránátalma
Egyre népszerűbb és nem is véletlenül. Magas vitamin- és rosttartalma mellett sok antioxidánst és polifenolt tartalmaz. Segít a stressz okozta károk helyreállításában, továbbá gyulladáscsökkentő hatással is bír.
9. Ananász
Számos pozitív hatása mellett elősegíti az egészséges szövetnövekedést és csökkenti a gyulladást a szervezetben. Segít a vércukorszint normalizálásában.
10. Banán
Remek energiaforrás, magas káliumtartalma jól ismert. Segít a vérnyomást az ideális szinten tartani, továbbá a pocak is hálás lesz érte.
11. Avokádó
Olajban és telítetlen zsírokban gazdag, ami segít a koleszterinszintet kordában tartani. Káliumban és antioxidánsokban gazdag, így hozzájárul az egészséges szem és bőr megőrzéséhez. Bár önmagában nem kimondottan ízletes, salátákban, guacamole-ként, mással összeturmixolva finom.
12. Áfonya
Magas antioxidáns tartalma miatt szintén helye van a legegészségesebb gyümölcsök között.
Forrás: medicalnewstoday.com