Tinik vs. szeniorok.

Június 14-én rajtol a 17. Labdarúgó-Európa bajnokság, amely világszerte tömegeket ültet majd a képernyők elé. A július 14-ig tartó versengésben várhatóan több rekord is megdől majd, köztük egy honfitársunk csúcsa.

A csapatban lesz egy újonc: Georgia először vesz részt a kontinensviadalon, hazánk pedig sorozatban harmadszor lesz ott.

Két olyan ország van, amely háromszor emelte már magasba az EB győzteseknek járó kupát: Németország 1972-ben, 1980-ban és 1996-ban (ez első 2 alkalommal NSZK-ként), Spanyolország pedig 1964-ben, 2008-ban és 2020-ban nyerte meg a tornát. Olaszország és Franciaország eddig kétszer diadalmaskodott, nekik így van esélyük befogni az élen haladókat.

A legfiatalabb pályára lépő a középpályás Kacper Kozłowski volt, aki 17 évesen és 246 naposan állt be 2021. június 19-én Lengyelország színeiben.

Ez a rekord a múlté lehet, ha Lamine Yamal pályára lép: a Barcelona tinije 16 éves és 338 napos lesz, amikor Spanyolország Horvátország ellen megkezdi a szereplését. Yamal lehet a kiütéses szakasz legfiatalabb játékosa is, amennyiben a spanyolok eljutnak addig – ezt jelenleg az angol Jude Bellingham tartja, aki 18 évesen és 4 naposan szerepelt az ukránok ellen játszó válogatottban a 2020-as negyeddöntőben.

2004-ben a svájci Johan Vonlanthen talált be a hálóba Franciaország ellen 18 évesen 141 naposan. Ez a rekord is megdönthető Yamal által, aki a spanyol ligában is a legfiatalabb góllövő.

A portugálok veteránja, a 41 éves Pepe most is ott lesz a pályán és ha szerepet is kap egy meccsen, akkor Király Gábor rekordját dönti meg, kiváló kapusunk 40 éves és 86 napos volt, amikor a belgákkal szemben védte a hálónkat.

1984-ben a középpályás Michel Platini kilencszer zörgette meg a hálót a kontinensviadal 5 meccse alatt, ebből kétszer mesterhármast szerzett. Hasonló bravúrra esélyes most az angol csapatkapitány, Harry Kane és a francia zseni, Kylian Mbappé, de mellettük a belga Romelu Lukakura is érdemes lesz figyelni. A bombaformában lévő csatár 14 gólt lőtt a selejtezők során, amivel szintén csúcstartó.

A portugál sztár, Cristiano Ronaldo eddig európa-bajnoki 25 meccsen játszott és még nincs vége. 2024-ben is pályára léphet, ezzel megdöntve saját rekordját. Összesítésben eddig ő lőtte a legtöbb gólt is Európa bajnokságon, 14-et az 5 bajnokság alatt. Azon a napon, amikor Portugália megkezdi az idei EB-szereplését, Ronaldo 39 éves és 134 napos lesz, és ha sikerül betalálnia, ő lesz az EB-k legidősebb gólszerzője is, Ivica Vastić rekordját átadva a múltnak – az osztrák labdarúgó 38 évesen és 257 naposan talált be a lengyelek kapujába.