Áttörő ötlet.

Menjünk kirándulni, gyerünk az erdőbe, töltsünk minél több időt a szabadban! Ismerős mondatok, ugye? Most képzeljük el, hogy mit érezhet az az ember, aki kerekesszékben él és nap mint nap hallja őket.

A világon több millióan töltik az életüket mozgásbeli akadályoztatással. Számukra nem olyan magától értetődő az erdőben sétálni, friss levegőt szívni, egy nemzeti parkban található útvonalak bejárása többnyire lehetetlen. A kerekesszék beakad a kövekbe, gyökerekbe, a sziklás területen képtelenség átjutni benne.

Szerencsére azonban léteznek olyan szervezetek, amelyek célul tűzték ki, hogy növeljék a különféle fizikai problémákkal, testi fogyatékossággal élők kimozdulási lehetőséget. Az Aimee Copeland Alapítvány például Georgia államban 11 nemzeti parkban és történelmi helyszínen biztosít egyedi, terepjáró kerekesszékeket.

Az alapítvány és a nemzeti park munkatársai küldetésüknek érzik, hogy minél több szabadtéri lehetőséget kínáljanak az állampolgároknak.

Ezek a speciális, terepjáró kerekesszékek képesek az egyéneket a sziklás, füves, köves, egyenetlen talajon is szállítani. A bejáratnál lehet őket ingyen kölcsönözni, de biztonsági okokból a használóknak egy kijelölt társsal együtt kell majd közlekedniük.

Egészen biztos, hogy sokak számára akár az életüket megváltoztató lehetőség nyílik ezekkel a kis terepjárókkal. Azok, akik eddig nem tudtak az erdőbe, menni, most fantasztikus lehetőséget kapnak. Sajnos a természetvédelmi területeken, nemzeti parkokban csak elvétve akadnak olyan útvonalak, tanösvények, amelyek egy sima kerekesszékkel is bejárhatóak.

Georgia nem az egyetlen állam, amely lépéseket tesz annak érdekében, hogy a különféle mozgásproblémákkal élők közlekedését megkönnyítse. Remélhetőleg sok követőjük akad, nem csak a tengerentúlon!

Kiemelt kép: All Terrain Georgia