Gyulladásgátló, védi a szívet.

A kurkuma egy erőteljesen narancssárga színű, Indiából származó fűszer. Maga a növény a gyömbér rokona, az ázsiai és a közel-keleti konyhában is jól ismert, gyakran használt ízesítő. Sőt, a kínai orvoslás is régóta alkalmazza például gyulladások kezelésére. Újabb kutatások számos jótékony egészségügyi hatását igazolták.

Vizsgálatok szerint a kurkumin (a kurkuma fő alkotója) blokkolja azt az enzimet, amely a feji és nyaki daganatok fejlődését segíti.

Erőteljes antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, ezért ígéretes lehetőség a rákkutatók számra. Javítja a memóriát és a kedélyállapotot azoknál a betegeknél, akik enyhébb memóriavesztésben szenvednek. Az eredmények arra utalnak, hogy a gyulladásgátló tulajdonsága az agyban lévő gyulladásokat csökkenti – márpedig ezek összefüggésben vannak például az Alzheimer-kórral vagy a depresszióval.

Patkányokon már az ízületi gyulladások kezelésénél is vizsgálták a kurkuma hatását.

Azt találták, hogy a kurkumával történt előkezelés nem csak gátolja a gyulladás kialakulását, de a már meglévő betegségnél is csökkenti a tüneteket. A kutatók szerint a kurkuma az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökkentő.  Néhány vizsgálat szerint még a szem gyulladásos betegségének (uveitis) tüneteit is csökkenti, sőt bíztató eredmények vannak vesegyulladásos betegeknél is. Az epeképződést is stimulálja, ami segíti az emésztést. Németországban például emésztési problémákra is felírható a kurkuma. Úgy tűnik, hogy segíthet a gyomorproblémákban, puffadásban és az irritábilis bélszindróma esetében is.

A szív egészségéhez is hozzájárul, mivel segít megelőzni az artériákat elzáró plakkok kialakulását. Azok az emberek, akik szinte naponta fogyasztanak kurkumát, kevésbé veszélyeztetettek a diabétesz kialakulásában is.

A táplálkozástudományi szakértők azt tanácsolják, hogy adjunk kurkumát az ételhez, ha lehetséges. A legjobb a nyers formában alkalmazni, például a zöldségekre szórni, vagy salátaöntetbe mixelni – gyors, hatásos.  Amennyiben főzésre használjuk, tegyünk hozzá kismennyiségű zsiradékot, például kókuszolajat, hogy minél jobban kiemelje az ízét. Dörzsölhetjük a sültekre, de tehetjük levesbe is.

A kurkuma esetében a kutatások szerint fontos a biztonság. Azok a pigmentanyagok, amelyeket Bangladesh-ben adnak a fűszerhez, ólmot (fokozza a fényességét) is tartalmazhatnak – tudjuk, hogy a nehézfém mentális problémákhoz vezethet. Az ólom egy idegméreg, amit régóta tiltanak az élelmiszerekben.  Ezért fontos, hogy ellenőrzött minőségű kurkumát vásároljunk!