Akár díjmentesen is beiratkozhatunk.

Szerencsére az olvasás sosem megy ki a divatból: hiába a temérdek kütyü, a könyveket semmi sem helyettesítheti. Még a legkisebb településeken is működnek könyvtárak, ezekbe többnyire ingyenesen beiratkozhatunk. Nézzünk körbe a lakóhelyünkön, hogy merre található a könyvtár!

A nagyobb intézményekben is díjmentesen vagy kedvező áron juthatunk olvasnivalóhoz.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Budapest talán legismertebb és legszebb könyvtára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A központi könyvtárban ingyenes a regisztráció a helyben használathoz. A beiratkozási díj 12 hónapra 6400 Ft, ám nyugdíjasként féláron, 70 év felett pedig ingyenesen iratkozhatunk be. A tagkönyvtárakban (szinte minden kerületben működnek kisebb könyvtárak) 4500 Ft/12 hó a beiratkozási díj, de itt is élhetünk a kedvezményekkel.

Nem csak olvasni lehet, hiszen a könyvtárnak vannak egyéb gyűjteményei is, pl. a zenei, a szociológiai vagy Budapest gyűjtemény. Kölcsönözhetünk kottát, oktatócsomagot, hangoskönyvet, de internetezhetünk, fénymásolhatunk is. Ezek egy része ingyenes, másokért fizetnünk kell, a díjtételeket a honlapon megtaláljuk.

A könyvtárban pedig rengeteg programmal is várnak minket, többet között író-olvasó találkozókkal, beszélgetőkörökkel, klubokkal. A kifejezetten 50 év felettieket célzó rendezvények sem maradnak ki.

Arról nem beszélve, hogy maga a könyvtár is lenyűgöző, az egykori Wenckheim-palota épületben működik, amely az 1880-as éve végén épült. Az olvasótermeiben körbejárni, a lépcsőket, mennyezeteket, galériákat, lámpákat megcsodálni már önmagában is élmény!

További információ:

Cím: Központi Könyvtár, 1081 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
www.fszek.hu

flickr.com Dimitris Kamaras

Országos Széchényi Könyvtár

A másik hatalmas fővárosi könyvtárunk az Országos Széchényi Könyvtár a Budavári Palotában, amely a tudás tárházaként a magyar kulturális örökség hagyományos (papíralapú) és modern (elektronikus) könyvtári dokumentumainak megőrző és közvetítő intézménye. A könyvtár nem kölcsönzőkönyvtár, a könyveket csak helyben lehet olvasni, ehhez be kell iratkozni és olvasójegyet kell váltani. A teljes árú éves könyvtárhasználati díj 6500 Ft, a kedvezményes (70 év alatti nyugdíjasoknak) 3500 Ft, a 70 év felettiek részére pedig ingyenes.

Itt majdnem minden magyar nyelven kiadott könyv és Magyarországhoz kapcsolódó fontos dokumentum megtalálható – a teljes állomány több mint 10 millió darabot tartalmaz. Emellett könyvbemutatókat, irodalmi, kultúrtörténeti programokat is rendszeresen szerveznek.

További információ:

Cím: 1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6.
www.oszk.hu

flickr.com/photos/nemzetikonyvtar
flickr.com/photos/nemzetikonyvtar
flickr.com/photos/nemzetikonyvtar