Jótékony mozgás.

A demencia diagnózisa fenekestül forgatja fel nemcsak az érintett, de az egész család életét. A betegek elveszítik a valóságérzetüket, a tervezés, az emlékezés, a megszokott viselkedés képességét. Ezzel egyidőben a motorikus készségeik is hanyatlásnak indulnak. A folyamat előrehaladtával képtelenné válnak a mindennapok önálló megélésére, folyamatos ápolásra, gondozásra szorulnak.

Nagyon fontos tehát, hogy minél jobb terápiás lehetőségek után kutassunk, mert eddig nem sikerült eredményes gyógyszert vagy kezelést találni, noha biztató eredmények már vannak.

Most egy Belgiumban végzett klinikai tanulmány kimutatta, hogy a kognitív motoros edzés mind a szellemi, mind a fizikai állapotot jelentősen képes javítani a demens betegekben. Egy ’Exergame’ nevű fitnesz játék került használatra a kutatásban.

2015-ben egy zürichi kutatócsapat kimutatta, hogy azok az idősek, akik egyszerre edzik a testüket és az elméjüket, jobb kognitív teljesítményt nyújtanak és így a szellemi leépülést is elkerülhetik. Ez a tanulmány azonban csak az egészséges személyekre terjedt ki.

Noha már régebb óta ismert, hogy a fizikai és szellemi gyakorlatoknak is pozitív hatása van a demens betegekre, az érintetteket igen nehéz volt motiválni az ilyen mozgás elvégzésére.

Egy új eszköz, a Dividat Senso viszont erre is alkalmas. Az eszközt egy játékszoftver, egy képernyő és egy padló elem alkotja, utóbbin 4 mező található, amelyek a lépéseket, a súlyáthelyezést és az egyensúlyt mérik. A felhasználó megkísérli a mozdulatsort elvégezni a lábaival úgy, ahogy a kivetítőn látja, ezzel lehetővé válik, hogy egyszerre mozogjon és fókuszáljon.

A nemzetközi csapat 45 résztvevő adatait elemezte, ők belga idősek otthonában éltek, átlag életkoruk 85 év volt és súlyos demenciával küzdöttek. Véletlenszerűen két részre osztották a résztvevőket. Az első csapat 15 percig edzett a Dividat Senso-val hetente háromszor, nyolc héten keresztül, míg a második csoport saját választása szerint hallgatott és nézett zenei felvételeket.

A 8 hetes vizsgálat leteltével a fizikai, szellemi, és mentális képességeket és változásokat értékelték. Az eredmények biztatóak. A demens páciensek számára reményt nyújt, hogy ezzel a géppel végzett edzés javította a kognitív készségeket, a figyelmet, a koncentrációt, a memóriát és a tájékozódást. Nem pusztán késleltetni, de gyengíteni is sikerült a demencia tüneteit a célzott gyakorlatokkal.

A játékos gyakorlatoknak azonban nem csak a kognitív képességekre van pozitív hatása, de a fizikaira is, így például a reakcióidőre.

8 hét után az edzéses csapat résztvevői jelentősen gyorsabban reagáltak, míg a kontrollcsapat reakcióideje romlott. Ez nagyon fontos az időseknél, mert a gyors reakcióval adott esetben például egy esést kerülhetnek el, vagy tompíthatnak.

A kutatócsoport jelenleg az eredmények ismétlésén dolgozik olyan emberek bevonásával, akik enyhe kognitív károsodással élnek – ez a demencia előszobájának tekinthető. A cél az, hogy képalkotó eljárásokkal kiegészítve még jobban megértsék az idegrendszerben zajló folyamatokat.