Ez a reklám telitalálatnak bizonyult.

1983-ban volt látható a brit televízióban egy reklám, amely a Yellow Pages nevű szakmai telefonkönyvnek csinált hírverést. Ezekben a nálunk pl. Arany Oldalak néven futó cégkereső gyűjteményben lelhetünk rá a helyi szolgáltatókra.

A reklámban egy idős úr próbált felhajtani egy könyvet: J. R. Hartley-től a Műlegyes horgászatot. Sorra járta a könyvesboltokat, kérdezősködött, de sehol sem talált rá egy példányra. Végül a lánya tanácsára a Yellow Pages-t lapozta fel és a fotelje kényelméből keresgélt tovább. Kitartó próbálkozása sikerrel járt: egy telefonhívásra pozitív választ kapott, majd boldogan tette le a kagylót azzal, hogy félreteszik neki a könyvet. A hirdetés pedig azzal a csattanóval zárult, hogy megtudtuk, az úr maga. J R Hartley.

A reklám óriási sikert aratott, a könyvtárak és könyvesboltok pedig hamarosan sorra kapták a megkereséseket az említett könyv miatt. Persze valójában ilyen könyv nem létezett, csupán fikció volt. Viszont egy horgászat szakértő, Michael Russel meglátta benne a lehetőséget és írt egy könyvet ezzel a címmel, amit J. R. Hartley néven publikált. A kiadó még fel is bérelte az idős urat játszó színészt, Norman Lumsdent, hogy promotálja a könyvet. A kötet pedig elárasztotta a polcokat, olyan népszerűvé vált, hogy nyolcszor kellett utánanyomni és csupán 1991 karácsonyán 130 ezer példányt adtak el belőle. Sőt még egy folytatása is született, a mi hasonló sikert aratott.

Maga a reklám is örökzölddé vált, nem véletlenül választották be 2000-ben a ‘Legjobb 5 brit TV reklám’ közé.

A kiemelt kép illusztráció.