Kevesebb gyógyszer kell.

A manuka mézet Ausztráliában és Új-Zélandon állítják elő az új-zélandi teafa vagy manukafa (Leptospermum scoparium) virágain döngicsélő és gyűjtögető méhek. A manukamézről régóta tudott, hogy széleskörű gyógyhatással rendelkezik, de csak újabban azonosították az széles spektrumú antimikrobiális aktivitását is.

Most pedig a tudósok úgy találták, hogy a manukaméz potenciálisan képes elpusztítani a gyógyszerrezisztens baktériumok egy részét, így például a Mycobacterium abscessus nevűt – ez általában a cisztás fibrózisban vagy hörgőtágulatban szenvedő betegeket fertőzi.

A cisztás fibrózis egy genetikailag determinált betegség, amely több mint 100 ezer embert érint világszerte.

A gyógyíthatatlan állapot képtelenné teszi a nyálka és megfelelő sűrűségű váladék képződését. A túl vastag váladékréteg pedig gyakori tüdőfertőzésekben nyilvánul meg.

A kísérlet során a kutatók a Mycobacterium abscessus baktérium mintáit használták, amit 16 fertőzött betegtől gyűjtöttek. Ezután tesztelték az amikacin antibiotikumot, amihez manukamézet tettek, miközben vizsgálták, hogy mekkora dózisra van szükség a baktérium elpusztításához.

A tanulmány részeként a kutatócsapat laboratóriumi tüdő modellt és porlasztót használt, utóbbi egy olyan készülék, amely finom folyadékpermetet állít elő, amit gyakran használnak a gyógyszerkészítmények belégzésére. A manukaméz és az amikacin együttes porlasztásával azt találták, hogy javíthatják a baktériumok kiürülését, még alacsony a dózis mellett is.

Jelenleg a páciensek egy antibiotikum koktél kapnak, amely 12 havi vagy még több antimikrobiális kemoterápia adagot tartalmaz és nagyon magas koncentrációban fordul elő benne a baktériumot megölő amikacin. A kúra gyakran még így sem vezet gyógyuláshoz.

A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a méz növeli a kúra hatékonyságát, sőt még a gyógyszer káros mellékhatásait is képes enyhíteni, valamint jelentősen csökkenti a kezeléshez szükséges amikacin adagot.

A kutatók úgy találták, hogy manukaméz hozzáadásával elegendő nyolcad annyi amikacint tenni a koktélba, ami nagyon jelentős különbség. A gyógyszer szedésével együtt járó halláskárosodás kiküszöbölése is rengeteget javít ezen betegek életminőségén.

A kísérletek reménykedésre adnak okot és kikövezik az utat a jövőbeli kutatásokhoz.