7 óra a minimum.

Meglepő eredményre jutottak a kutatók: jobban alszanak éjjel az ateisták és az agnosztikusok (akik szerint nem tudhatjuk, hogy van-e istenség, vagy nincs), mint a katolikusok vagy a baptisták.

A tanulmány során több mint 1500 résztvevőt vizsgáltak egy texasi magánegyetemen (Baylor University); a vallási elköteleződésükről, viselkedésükről, hitükről, valamint az átlagos éjszakai alvásmennyiségükről és elalvási nehézségeikről kérdezték őket.

Amíg az ateisták és agnosztikusok 73%-a azt állította, hogy éjjel 7 vagy több órát alszik, addig a katolikusoknál ez csak 63%, a baptistáknál 55% volt. A szakértők legalább 7 vagy több óra alvást javasolnak a jó egészség érdekében.

A katolikusok és a baptisták ráadásul sokkal több és gyakoribb elalvási nehézséggel is küzdöttek, mint a „hitetlenek”. Azok pedig, akik legalább 7 órát szundítottak, sokkal inkább hittek benne, hogy a mennybe jutnak, mint azok, akiknek kevesebb alvás jutott. Az a hit, hogy a mennybe kerül-e valaki, nem volt összefüggésben azzal, hogy milyen nehezen szenderült álomba.

A kutatók szerint a jobb alvásminőség sokkal optimistább hozzáállásban nyilvánul meg, ami ebben a tanulmányban a mennybejutás képében realizálódott.

Azt tudjuk jól, hogy az alváshiány kihat a mentális egészségre és számos képességünkre is.

Márpedig ezek a képességek, készségek értékesek egy vallási közösségben: például ide tartozik az, hogy valaki pozitív tagja egy társaságnak, hogy kifejezi a szeretetét és az együttérzését, hogy erkölcsösen viselkedik, érvel.

Az összefüggések még nem ismertek, de mindenesetre ezek a mostani eredmények érdekes kérdéseket vetnek fel. A jobb alvás vajon erősebb hitben is megnyilvánul? Miért alszanak jobban, többet azok, akik nem hisznek? Izgatottan várjuk a további tanulmányokat!