Törékeny télbúcsúztató.

Joe Sharman már akkor hóvirágot nemesített, amikor még senki. Kitartásának meglett a gyümölcse: 10 évnyi aprólékos munka és további 8 év várakozás után előállította a világ legdrágább hóvirágát.

A híres kertészt a vidéki Angliában, valahol Cambridgeshire-ban találjuk. A férfi az 1960-as, 70-es években nőtt fel, amikor a gyerekek még maguk keresték az elfoglaltságot az erdőkön-mezőkön. A fiú fára mászott, a rét vadvirágjait tanulmányozta. Nagymamája és nagynénje mindig bátorították, így már 4 évesen kertészkedett, ennek a szenvedélyének később még inkább hódolhatott, amikor egy nagyobb kerttel rendelkező házba költöztek. Itt már veteményes és baromfi is volt az udvaron.

Fotó: Clive Nichols

1985-ben a fiú édesanyja felhívta a figyelmet egy különleges hóvirágra, ami sárga rajzolatával kitűnt a domboldalon. Sikerült beazonosítani, hogy a redőslevelű hóvirág addig nem ismert variánsát találták meg, ami ‘Wendy’s Gold’ néven került a nyilvántartásba és Joe egy magazinban cikket is írt róla.

Fotó: Clive Nichols

Akkoriban talán 20 komoly hóvirág-rajongó létezett, ők viszont segítették Sharmant abban, hogy létrehozza hóvirág-gyűjteményét. 1989-ben Sharman végül társával együtt saját kertészetet alapított, ahol növényritkaságok is várják a vevőket.

Fotó: Clive Nichols

Az 1990-es évek végére, 2000-es évek elejére a hóvirágokat felkapta a hírnév és nagy divattá vált a bájos kis téltemető különlegességek gyűjtése. Egyre többen keresték a kuriózumokat, amelyeknél a  belső lepellevél elérő, zöld, netán sárga mintával. Az árak emelkedtek, egyre nagyobb összegeket fizettek a ritkaságokért.

A hóvirág könnyen terjed, nagy szőnyegeket alkot, előszeretettel kereszteződnek egymással a különböző fajták és fajok. Az utódok többsége nagyon hasonlít a szüleire, a legkívánatosabb karakterek egy része csak egy későbbi generációban jelenik meg újra.

Az egyik ilyen jellegzetesség az a virágforma, ahol a szokásos elrendezés helyett a belső lepelleveleken két zöld jelzés van. Ennek alapváltozata a ‘Trym’ variáns, amit az 1970-es években egy bristoli kertben találtak. Sharman egy sárga ‘Trym’-et szeretett volna létrehozni, ezért Wendy’s Gold-dal keresztezte a ‘Trym’ fajtát. Csak 10 évvel később sikerült az egyik késői utódnemzedékben a kívánatos változatot elérni, ami további 8 év felszaporítást követően, ‘Golden Fleece’ néven vált értékesíthetővé.

Fotó: Clive Nichols

2015-ben az eBay-en egy aukció keretében adták el a rekorder hagymát 1390 fontért (kb. 600 ezer Ft-ért).