Zsinórban negyedszerre.

Finnország megtartotta vezető helyét: idén negyedszerre zsinórban is az északi állam bizonyult a világ legboldogabb országának.

A 2020-as esztendő 10 listavezetője: Izland, Dánia, Svájc, Hollandia, Svédország Németország, Norvégia Új-Zéland és Ausztria.

A legboldogtalanabb országok visszafelé haladva: Zimbabwe, Tanzánia, Jordánia, India, Kambodzsa, Benin, Mianmar, Namíbia, Egyiptom és Kenya. Magyarország a 43. helyen végzett, csakúgy, mint 2019-ben.

Az ENSZ megbízásából végzett kutatásban 95 országot vizsgáltak. 2020 rendhagyó év volt: a világjárvány rányomta a bélyegét az általános mentális egészségre, elégedettségre is, felerősödtek a negatív érzelmek. A jólétet 6 kategóriában vizsgálták: jövedelem, várható élettartam, szociális támogatás, szabadság, bizalom és bőkezűség. A szervezet általában 150 országot rangsorol, idén azonban több helyen nem bírták a személyes interjúkat lebonyolítani a pandémia miatt.

A COVID-19 hatásaként számos ország jelentős kihívásokkal szembesült. Jó néhány állam drasztikus visszaesést mutatott a helyezésben (az Egyesült Arab Emírségek a 19-ről a 27., Bahrein a 22-ről a 35., Málta a 20-ról a 37., Mexikó a 23-ról a 46., El Salvador a 31-ről a 61., a Fülöp-szigetek pedig a 42-ről a 74. helyre esett vissza.

A pandémiából le kell vonnunk a következtetéseket. Most saját bőrünkön érezhetjük a globális környezetvédelmi fenyegetéseket, fel kell figyelnünk az együttműködés sürgősségére, észre kell vennünk, hogy a nehézségeken csak közösen lehetünk úrrá.