Ha egy nő igazán szeret.

1932. február 26-án született Arkansasban, egy szigorú és szegény baptista gyapotültetvényes család negyedik gyermekeként. Édesanyja révén szerette meg a gospelt, és ő tanította meg néhány gitárakkordra is. 1944-ben kapta első saját gitárját. Ebben az évben szörnyű tragédia sújtotta a családot: Johnny egyik testvére egy körfűrész okozta balesetben életét vesztette. A fiú ennek hatására kezdte el írni a dalokat, verseket. 1945-ben egy énektanárhoz küldték, aki arra kérte, ne tegyen mást, csak őrizze meg természetes, szép hangját.

A következő években fizikai munkát vállalt: farmeroknak hordott vizet, majd egy karosszériaüzemben dolgozott. 1950-ben négyéves szolgálatra jelentkezett a légierőhöz, Németországba került, itt alapította meg első zenekarát. Hazatérve megnősült, elektromos cikkek eladásával foglalkozott. Memphisben találkozott Luther Perkins elektromos-gitárossal és Marshall Grant basszusgitárossal, akikkel ingyen lépett fel a KWEM rádióban.

1955-ben sikerült első szerződését megkötni a Sun Records stúdióval. Az I Walk the Line című dal már áttörést hozott, első helyezést ért el a country toplistán. 1957-ben elsőként adott ki nagylemezt a Sun Records történetében.

Ahogy Cash karrierje kezdett felfelé ívelni, egyre több alkoholt ivott és rászokott az amfetaminra.  Függősége ellenére sikeres maradt, a Ring of Fire című dallal első helyezést ért el a countrylistákon. A dal June Carter személyes érzelmeiről szól, arról, hogyan próbálta eltitkolni Johnhoz fűződő szerelmét (mindketten házasok voltak), és hogy miként akarta Casht megszabadítani „ördögi körétől”, az italtól és az amfetamintól.

Johnny gyakran került balhékba: 1965-ben miatta égett le a Los Padres Nemzeti Park fele, mivel kigyulladt a traktorja és volt egy drogcsempészős ügye is. Egy autóbalesetet követő gyógyszer-túladagolásba majdnem belehalt, az izgatószerek miatt emlékezetkiesései voltak.

1968-ban feleségül vette June Cartert, mivel addigra nyilvánvalóvá vált, hogy nem tudnak egymás nélkül élni. June szerelme segítette túl a zűrös éveken.

Johnny Cash and June Carter Cash won 22 trophies at The GRAMMYs during their careers. Two were for duets, on “Jackson” and “If I Were a Carpenter.”

Közzétette: Johnny Cash – 2016. március 19., szombat

Az 1960-as évek végén börtönökben kezdett el fellépni. Az 1970-es évek végére „találta ki önmagát”. Rendszerint feketében lépett fel a koncertjein, ami egyáltalán nem volt szokványos a country világában. Ő azonban kijelentette, hogy addig lép fel feketében, amíg háborúk sanyargatják a világot, és vannak olyan emberek, akik nyomorognak.

Közzétette: Johnny Cash – 2019. január 15., kedd

A nyolcvanas évektől már csak ritkán vállalt börtönben fellépéseket, de sokat koncertezett a világban, 1983-ban Budapestre is eljutott.

Közzétette: Johnny Cash – 2013. november 5., kedd

1989-ben infarktusa volt, és 1997 után már kevés fellépést vállalt, sokat betegeskedett. Imádott felesége, June 2003-ban szívrohamban hunyt el, és Cash néhány hónapra rá követte őt. Egész Amerika gyászolta.