A közösségi média amekkora áldás, akkora átok is.

A virtuális tér lehetőséget nyújt arra, hogy közelebbi és távolabbi ismerőseinkkel is megoszthassuk életünk fontos eseményeit, segíti a kapcsolattartást. De ami az előnye, az a hátránya is, ezért fontos átgondolni, hogy kivel mit osztunk meg.

Az unokák általában a nagyszülők büszkeségei, így szívesen mutatjuk meg őket másoknak is. Csordultig telt szívvel és örömmel látjuk a megszületésüket, az első gügyögésüket, az első lépteiket és azt is, ahogy cseperednek. Szívesen osztjuk meg ezt az örömöt másokkal is, azonban nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ahhoz, hogy ne lehessen visszaélni a megosztott információkkal és a gyermek privát szféráját is tiszteletben tartsuk, az alábbi szempontokat vegyük figyelembe, mielőtt nyilvánossá teszünk róla bármit:

Magunkról is kitennénk jó szívvel azt, amit róla szándékozunk?

Lehet, hogy aranyos a fotó, amin a kisded épp tömi magába a csokitortát, vagy szívesen beszámolnánk róla, hogyan pukizott nyilvánosan, gondoljuk át, mielőtt rányomunk a megosztás gombra. Ha mi lennénk a helyében, akkor is ugyanolyan viccesnek találnánk? Vagy inkább kellemetlenül éreznénk magunkat? Ha nekünk sem esne jól, vele se tegyük meg!

Közzétennénk nagy tömeg előtt egy pódiumon is az információt?

Hiába az adatvédelmi beállítások és az esetlegesen szűrt láthatóság, ami az internetre kikerül, az ott is marad. Sohasem tudhatjuk igazán, hogy hány emberhez jut el végül.

Ha a gyermek nagyobb lesz, pár év múlva kínosan fogja érezni magát, ha meglátja a bejegyzést?

Gondoljunk az ő jövőjére is! Ne hozzuk kellemetlen helyzetbe, mert az internet nem felejt!

Van beleszólása a megosztásunkba?

Egy óvodás, kisiskolás vagy kamasz is gondolhatja úgy, hogy ő nem szeretne szerepelni, ezt tartsuk tiszteletben!

A meghitt, intim családi pillanatok jobb, ha a négy fal között maradnak. Nem csak amiatt, mert jobb átélni a pillanatot, mint lefotózva másoknak mutogatni, hanem mert sajnos a visszaélések melegágya is lehet. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljes egészében kerüljük a közösségi médiát, csupán azt, hogy biztonságosan, átgondoltan használjuk.