Jégcsapok zokniban.

Azok közé tartozol, akik télen dupla zokniban indulnak útnak, de otthon is folyamatosan bundába tekerik a lábaikat? Amik persze ennek ellenére olyanok, mint a jégcsapok. Ha általánosságban egészséges vagy, akkor a hideg láb vélhetően egy ártalmatlan tulajdonság. Azonban nem árt tudni, hogy súlyos betegségek is húzódhatnak a tünet mögött!

A leggyakoribb ok az elégtelen vérkeringés, amikor nem jut elegendő vér a lábainkba.  Ez adódhat az ülőmunkából, is, amit érdemes időnként átmozgatással megszakítani.

Ugyanakkor ajánlott képbe kerülni a többi lehetséges okkal is!

Raynaud szindróma

Ebben a betegségben jellemzően a kéz és láb ujjait érezzük hidegnek és zsibbadtnak, főként akkor, amikor hideg van a környezetünkben, vagy stressz ér minket. Ilyen körülmények között a kis artériák, amelyek a bőrünkbe szállítják a vért összeszűkülnek, így korlátozódik a vérkeringés bizonyos területeken. A szindróma sokkal gyakoribb a nőkben és azoknál az embereknél, akik hidegebb területeken élnek.

Azon felül, hogy fázunk, gyakran a bőrünk színe is megváltozik. Az érintett területek elfehérednek, majd elkékülnek és később bepirulhatnak, amikor újra felmelegszünk. Ez a folyamat fájdalmas égő, szúró érzéssel járhat. Enyhébb esetekben csökkenteni tudjuk a tüneteket azzal, hogy rétegesen öltözünk és vastag zoknit húzunk. Néha gyógyszerekkel serkenthetjük a vérkeringésünket.

A pajzsmirigy alulműködése

Ebben az esetben a pajzsmirigy nem tud elegendő hormont termelni, ami különféle tüneteket okoz – sokan ezeket az öregedésnek vagy a stressznek tudják be. Ide tartozik a fázékonyság, a fáradtság, a súlyvesztés és a memóriaproblémák. A bőr száraz, viszkető, hideg.

Anémia (vérszegénység)

Anémia esetén nincs elegendő egészséges vörösvérsejtünk ahhoz, hogy oxigént szállítson a testünkben. Az anémia legjellemzőbb tünete a fáradtság és a gyengeség, de megjelenhetnek a hideg kezek-lábak, a szédülés, a légszomj, a fejfájás és a sápadt bőr is.

Perifériás artériák betegsége

Akkor beszélünk ilyen betegségről, amikor a koleszterol, a zsírok vagy más anyagok egyfajta falat képeznek az erekben. Ezek az ún. plakkok összeszűkítik az ereket, de évekig is tünetmentesek maradhatnak. Az első jelek egyike a kényelmetlen láb-érzés, a fájdalom és a görcs. A hideg bőr és vörösség, vagy fájdalom a lábakban, ujjakban szintén jellemző lehet.

Hiperhidrózis

A hiperhidrózis erőteljes izzadással kár, nagyon gyakran, vagy akár állandóan, és tipikusan a kezekben, lábakban és a hónaljban jelentkezik. A betegséget a szimpatikus idegrendszer túlműködése okozza. Ilyenkor összeszűkülnek az artériák, így miközben a kezek és lábak izzadnak, kevesebb vért is kapnak, így hidegek is egyben.

Diabetikus idegrendszeri károsodások (perifériás ideggyengeség)

Értelemszerűen a cukorbetegeket fenyegeti ez a fajta idegrendszeri, perifériás károsodás. A tünetek közé tartozik a zsibbadás, égés, fájdalom, bizsergés, és hidegérzet a lábakban, kezekben. A tünetek általában éjjel fokozottabban jelentkeznek. Ez esetben kerüljük el a meleg vizes lábáztatást, mert lehet, hogy nem érezzük, hogy a víz túl forró. Viseljünk vastag zoknit, tornáztassuk meg a testüket rendszeresen.

Egyéb idegrendszeri károsodások

Idegrendszeri károsodásokat tapasztalhatunk baleset, sérülés következtében, vagy más, létező egészségügyi problémánk miatt. Ez az idegfájdalom, amely a hideg láb érzetét keltheti vitaminhiány jele is lehet, de vese vagy májbetegség, fertőzés, anyagcserezavar, sőt mérgezés is kiválthatja. Ugyanakkor lehet genetikai örökségünk, és néhány esetben egyáltalán nem is derül ki, hogy mi okozza.

Dohányzás

A keringési problémák, amelyeket a dohányzás okoz, oda is vezethetnek, hogy állandóan hideg lesz a lábuk. Az egyik ritka, de súlyos komplikáció lehet a Buerger kór, amely a lábban és kézben található vérereket érinti. Ezek az erek begyulladnak, így a véráramlás korlátozott, rögök képződhetnek. A korai tünetek egyike a hideg kéz és láb, de később megjelenhet fájdalom, szövetkárosodás, sebek, fekélyek is.

Csak egy kis izgalom

Sokan érzik, hogy jéghideg lesz a lábuk, amikor például szerepelniük kell egy tömeg előtt, előadást tartanak, vagy épp az esküvői bevonulás vár rájuk.

A hideg láb kellemetlen érzés lehet, és néha komolyabb okok is húzódnak a hátterében. Érdemes orvoshoz fordulnunk a kivizsgálás ügyében!