Illatos ibolya, csípős sarkantyúka, édes levendula.

Ehető virágok? Persze! Nem új keletű dolog a virágok „legelése”, már az ókorig visszanyúlóan találni recepteket régi szakácskönyvekben. Napjainkban egyre többen fedezik fel újra a színes, illatos virágok ízében rejlő lehetőségeket. Nem csak a tányért díszíthetik, de készülhetnek belőlük sütemények, kerülhetnek salátába, tésztába is.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem a virágboltokból vett szépségeket kell fogyasztani (azokat tilos, ki tudja, mivel kezelték őket), hanem a kiskertben, erkélyen magunknak kell megtermelni őket.

Aki kedvet érez magában, az alábbi növények közül bátran választhat!

Sarkantyúka

A szép sárga virág különleges, csípős, tormára emlékeztető ízzel rendelkezik. Megbolondíthatunk vele különböző salátákat, zöldségételeket, de bármilyen sós fogáshoz remekül használható. Virága mellett levele is ehető, szóval szeld bele azt is a salátába.

Ibolya

A tavasz első hírnöke, az illatos ibolya, számtalan régi szakácskönyvben szerepel az alapanyagok között. Dobos C. József 1900-as évekbeli cukrászati könyvében például ibolyatortát találni. Emellett osztrák-magyar vonatkozása is van, több olyan ibolyás recept létezik ugyanis, ami Sissi királyné révén maradt fent. A kandírozott ibolyát kifejezetten ő hozzá kötik. Elsősorban édességekhez használatos, sorbet, túrókrém és szörp is készül belőle, de érdemes kísérletezni az ibolyával salátákba, tavaszi fűszerezésű sajt és fűszervajakban is.

Levendula

Egy másik kedvenc lila növény, nagyon kellemes bársonyos ízt ad az ételeknek. Elsősorban az édességek fűszerezéséhez használhatjuk, különleges aromája lesz tőle a kekszeknek, kevert tésztáknak, gyümölcsös desszerteknek. Plusz jó tulajdonsága, a nyugtató, görcsoldó hatása, ezért a levendulaszörp fogyasztása kifejezetten jótékony hatású.

Rózsa

Rózsából számtalan színű és illatú létezik, az ízük pedig ennek köszönhetően más és más. Kiváló afrodiziákum, de emellett frissítő hatása is van, nem véletlenül tartják a rózsát az örök fiatalság szimbólumának. Díszítésre, frissen, vagy kandírozva is használják, készíthetsz belőle szörpöt és lekvárt, de szinte bármilyen desszertet izgalmasabbá tehetsz vele. Sós fogásokhoz is illik, remekül kombinálható csilivel vagy borssal.

Borágó

Kék, csillag alakú virágait akkor hullatja el, amikor azok ehetővé válnak. Szórhatjuk őket salátákba, használhatjuk eltevésénél, de köretek és sütemények díszítésére, a legtöbb esetben szárítva is. Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól illik a limonádéhoz.

Orgona

A tavasz egyik legkedveltebb növénye gyakran kerül a vázába, de a tányérunkra is juthat belőle! Készülhet belőle szörp, dzsem, sőt leves, ecet is!