Tervezhető kiszakadás.

A naplemente (vagy akár a napfelkelte) megcsodálása nap mint nap jó alkalom arra, hogy tegyünk valamit a mentális és fizikai egészségünkért.  Keressünk egy helyet, ahonnan nézhetjük a lenyugvó (vagy felkelő) égitestet, a varázslatos színekben játszó égboltot, lassítsunk, töltekezzünk, szellőztessük ki a fejünket.

Minden olyan idő, ami segít abban, hogy szünetet tartsunk, visszavegyük a tempót és egyszerűen csak lélegezzünk, rendet tegyünk a gondolataink közt, megálljunk és élvezzük a pillanatot, pozitív hatással bír. Hiszen annyi időt töltünk rohanással, aggódással, kipipálandó listákkal, feladatokkal, határidőkkel, hogy nagyon könnyen bekerülhetünk egy veszélyes stressz-spirálba.

A meditálás és a természetben töltött idő egészségügyi előnye jól dokumentált a tudományos kutatások által is.

Remek megoldás, ha akár reggel, akár este elcsenünk néhány értékes percet pusztán az üldögélésre, semmittevésre, töltekezésre, gyönyörködésre. Az egész napunkat, közérzetünket meghatározza.

Ráadásul úgy, hogy a napfelkelte-naplemente ideje előre pontosan tudható, tervezhető, a szünetet könnyebb a napirendünkbe is beilleszteni.

A napfelkelte csodálásnak további előnye, hogy a kutatók kapcsolatot találtak a kora reggeli fény-fürdő és az anyagcserénk szabályozása között.