Volt folt, nincs folt.

A fast fashion világában elképesztő mennyiségű hulladék keletkezik a minden évszakban cserélődő, feleslegesen vásárolt ruhadarabok miatt. A divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező.

Szerencsére egyre többen tudják, hogy a régi ruhák újrahasznosítása, átalakítása, megfoltozása is járható út lehet. Nem muszáj azonnal a kukába dobni a kilukadt zoknit, kiszakadt pólót! A tű és a cérna csodákra képes.

A japán kaketsugi még ennél is többre képes: olyan ruhadarabokat foltoznak meg, amelyek nagy értékkel bírnak a viselője számára. Nyilvánvaló, hogy az eszmei érték miatt ezek a ruhák nem helyettesíthetőek gyorsan, ezért nagy öröm, hogy meg tudják őket javítani, ráadásul egy olyan különleges technikával, amely szinte láthatatlanná teszi a korábbi sérülést.

A varázslatos kaketsugi egy különleges, láthatatlan ruhafoltozási eljárás.  Az egyedülálló ruhajavítási technika a sérülések, például lyukak vagy elszakadt szálak reparálásáról szól. A végeredmény pedig tényleg lenyűgöző.

Néhány évvel ezelőtt egy dél-koreai TV felvétel járta be a világot, amely a japán kézműves, Takao Matsumoto tevékenységét mutatta be. A férfi 55 éven át ezt a technikát használta a ruhák foltozására. Ilyen mesterből egyébként nagyon kevés van, a számuk egyre csökken.

A kaketsugi egy óriási türelmet igénylő feladat, amely azzal kezdődik, hogy egy nem látszó, belső helyről kivágnak egy darabka anyagot a ruhából – ezt fogják foltként használni. Ezt a kis darabot egy acetonalapú folyadékkal átkefélik, ami egyszerűbbé teszi az egyes cérnaszálak eltávolítását.

A ruhadarab lecsupaszítása az egyes szálakra nagy gondosságot és precizitást igényel, de a tökéletes végeredményhez pontosan ugyanazt az anyagot kell használni, mint amiből a ruha készült. Az új szálakat aztán rendkívül gondosan bevarrják a sérült részre, több irányból és a ruha mindkét oldaláról, majd ragasztóval kezelik a területet. Végül a megjavított területet átvasalják.

A Kimono Totonoe honlap szerint egy ilyen javítás nem olcsó: a kisebb 0,5 cm-es lyukakért kb. 52 ezer Ft-ot, a nagyobb, 3 cm-es átmérőig terjedő lukakért akár 140 ezer Ft-ot is elkérhetnek. Ez soknak tűnhet, de gondoljunk arra, hogy egy különleges ruhadarabunk, például az esküvői ruhánk, mekkora értéket képvisel számukra. Másrészt a történelmi kosztümök, ruházatok megjavításánál is nagy jelentőséggel bír ez a technika.

A kiemelt kép illusztráció.