Aranysárga a világ.

1929. május 10-én született az erdélyi Nagygalambfalván. Az elemi iskola első öt osztályát szülőfalujában, a középiskolát Székelyudvarhelyen végezte. Ezt követően beiratkozott a színművészeti főiskolára, de diplomát végül a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Karán szerzett magyar-irodalom szakon, bár tanárként sosem dolgozott.

Költői tehetségét Páskándi Géza fedezte fel. Ő közölte 1950-ben első versét a bukaresti Ifjúmunkás című lapban. Kányádi több lapnak volt szerkesztője, munkatársra, a Digitális Irodalmi Akadémiának pedig alapító tagja.

A kortárs magyar költészet egyik legnagyobb alakjának számított, a magyar irodalom közösségi elvű hagyományának folytatója volt.

Az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors, mint alaptémák határozták meg költészetét, mely a közösségi létproblémákat egyetemes érvényességgel szólaltatja meg. Műveit angol, észt, finn, francia, német, norvég, orosz, portugál, román és svéd nyelvekre is lefordították. Gyerekkönyvei különböző válogatásokban, versei megzenésítve és audio hordozókon is folyamatosan jelennek meg.

2018. június 20-án távozott, gazdag életművet, felnőtt és gyerekversek sokaságát hátrahagyva. Szülőfalujában nyugszik.

Képek: Thaler Tamas/Wikimedia Commons és Vadaro/Wikimedia Commons