Türelmes típus.

2023. május 6-án végre rákerült a korona Károly fejére. III. Károly, vagy ahogy korábban hívtuk: Károly herceg az az uralkodó, aki eddig a legtöbbet várt a trónra a világtörténelemben.

A londoni Westminster apátságban tartott ceremónián a 74 éves Károly király lett – ez bizony az a kor, amikor mások már rég a nyugdíjas éveiket töltik. Károly azonban szinte születése pillanatától arra készült, hogy egy napon király lesz – nyilván ő maga sem számolt azzal, hogy ez a hetedik X-en túl következik majd be. Mostantól ő az Egyesült Királyság királya és további 14 nemzetközösségi királyság uralkodója.

Károly 8 hónappal ezelőtt került a pozícióba, miután édesanyja, II. Erzsébet 2022. szeptember 8-án elhunyt. A legendás királynő, aki uralkodása alatt számtalan rekordot megdöntött, 70 évig szolgálta népét.

Károly 70 évet és 214 napot várt a trónra: ez világrekord. 3 éves volt, amikor az édesanyja 1952. február 6-án elfoglalta a trónt és ezzel az elsőszülött kisfiú vált az elsőszámú trónörökössé.

A rekordot korábban Károly ükapja, VII. Edvárd tartotta, aki 59 évet és 73 napot várt, hogy megörökölje édesanyjától, Viktória királynőtől a koronát.

Károly koronázása rövidebb lett, mint anno az édesanyjáé volt Az 1953-as ceremóniához képest módosításokat is végrehajtotta, hogy jobban megjelenítsék az Egyesült Királyságban napjaikban élő kultúrákat és közösségeket. A Buckingham palota közleménye szerint őfelsége koronázása az uralkodó jelenlegi szerepét tükrözi, előre tekint, miközben ősi tradíciókban és díszletekben gyökerezik.

A ceremónia első része titokban, a nyilvánosság elől elzárva történt a felszenteléssel. A canterburyi érsek egy sasalakú arany edényből szentelt olajat öntött a koronázási kanálba, majd ebbe 2 ujját mártva megkente az új uralkodó kezét, mellkasát és fejét: a tradíció az Ószövetségig nyúlik vissza. Ezt követte a nyilvános koronázás és trónra lépés, ami királyi léttel járó hatalom és felelősség átvállalását szimbolizálja.

A ceremónia során Szent Eduárd koronája, a világ legértékesebb koronája kapta a főszerepet. Az ikonikus fejdíszt II. Erzsébet viselte az uralkodása alatt. Történelmi jelentősége miatt a korona hagyományos értelemben nem beárazható, emiatt biztosítást sem lehet kötni rá. Azonban 2019-ben egy biztosítótársaság megbecsülte az egyes részek értékét, ezalapján több mint 3,5 millió fontot ér.

The Imperial State Crown

A korona 22 karátos aranyból készült és 444 drága- vagy féldrágakő díszít. A belseje egy bársony fejfedő, amit hermelin szőr szegélyez. A fejék összesen 2,23 kg-ot nyom.

A nagy napon egyben Kamilla királyné koronázására is sor került. Ezt követően a hagyományokhoz híven a királyi pár megjelent a Buckingham erkélyén, a család más tagjaival együtt.