Életre kelt arcok.

A selyemhímzés komoly hagyománnyal rendelkezik Vietnámban, ugyanakkor nem poros, hanem ma is élő művészeti ág. Két tehetséges művésznek hála most virágkorát éli, a festészetből is merítve még magasabb szintre emelkedett.

A XQ Dalat nevű céget Hoang Le Xuan alapította, a tehetséges művész a családjában tanulta meg az ősi hímzési technikákat, de férje, a festő Vo Van Quan is nagy hatással volt rá. Közösen alakították ki a hímzett festmények technikáját. A fantasztikus alkotások hamar meghozták a nemzeti, majd a nemzetközi sikert a családi vállalkozás számra. Napjainkban a cég több mint 3000 tehetséges alkalmazottat foglalkoztat és a világ minden részére szállítja a megrendeléseket.

Fotó: XQ Dalat
Fotó: XQ Dalat

Az 1996-os alapítása óta az XQ Dalat új szintre emelte a tradicionális vietnami selyemhímzés művészetét. Akár a hagyományos virágmotívumokról, akár a festői tájképekről vagy a rendkívül részletesen kidolgozott, élethű portrékról beszélünk, a művészek mindössze selyemfonál és türelem segítségével lenyűgöző alkotásokat varázsolnak elénk.

Fotó: XQ Dalat
Fotó: XQ Dalat

Természetesen azóta számos versenytárs próbálja őket utánozni, de a többségük csak másolja a módszereket, így a QX Dalat továbbra is Ázsia elsőszámú hímzőműhelyének számít. A világ minden részéről érkeznek ide művészpalánták, hogy megismerjék a technikákat és közelebb kerüljenek a titokhoz, hogy miként lehet festményszerű képeket alkotni pusztán fonál és tű segítségével.

Fotó: XQ Dalat
Fotó: XQ Dalat
Fotó: XQ Dalat