Napjainkban már természetes, hogy a nők is szavazhatnak, indulhatnak sportversenyeken, hordhatnak bikinit, építhetnek karriert, de nem volt ez mindig így.

Egy férfiak uralta világban sokszor nagyon nehéz lehetett nőnek lenni, de a bátor hölgyeknek hála, egy kicsit jobb lett a világ. Felfedezéseikkel, megjelenésükkel, kimagasló teljesítményükkel vagy példamutató viselkedésükkel történelmet írtak. Előttük tisztelgünk most:

1. Kathrine Switzer

Ő volt az első nő, aki hivatalosan is teljesítette a maratont. Rajthoz állása óriási felháborodást váltott ki, még verseny közben is próbálták feladásra kényszeríteni, de ő nem hagyta magát. Az 1967-es Boston Maratont minden ellenségeskedés ellenére teljesítette.

2. Lella Lombardi

A mai napig az egyetlen nő, aki pontot tudott szerezni a Forma–1-ben. 17 nagydíjon állt rajthoz az autóversenyzés élvonalában.

https://www.instagram.com/p/BggCqwjFxv3/

3. Szofja Vasziljevna Kovalevszkaja

Ő volt az első nő Oroszországban, aki matematikaprofesszor lett. Nem volt egyszerű dolga, hiszen akkoriban Oroszországban a nők nem járhattak egyetemre, vendégként sem látogathattak előadásokat és útlevelet sem kaphattak, így csak férjük vagy apjuk társaságában mehetettek más országba (tanulni). Lévén, hogy édesapja nem engedte Szofjának a tanulást, így névházassággal sikerült kijutnia az országból és gyarapítani a tudását. 1874-ben summa cum laude minősítéssel szerezte meg Göttingenben a doktorátust.

4. Nellie Bly

Az oknyomozó újságírás úttörője. Betegséget színlelve 10 napra bejutott egy női elmegyógyintézetbe, majd leleplező cikket írt az ott uralkodó rettenetes állapotokról. Írása hatására elbocsátották a kegyetlenkedő nővéreket, az indokolatlanul ott tartott, ép elméjű embereket kiszabadították, továbbá egymillió dollárt áldoztak a koszt és az orvosi ellátás javítására.

View this post on Instagram

Nellie Bly #nelliebly #bd #comic #comicbooks #art #journalists #womenhistory

A post shared by Montse Mazorriaga (@mfeliscatus) on

5. Gertrude Ederle

Ő volt az első nő, aki átúszta a La Manche csatornát. 1926-ban 14 óra 34 perc alatt úszott át Franciaországból Angliába, ami két órát vert az addigi legjobb férfi időre! A történetben az az egyik legszebb, hogy a második próbálkozása lett ilyen sikeres. Az első kísérlete kudarcba fulladt, ennek ellenére nem adta fel, sőt!

View this post on Instagram

READ this for some truly epic Monday Motivation • The "Queen of the Waves," Gertrude Ederle, was the first woman and the fastest person to swim across the English Channel in 1926. Ederle won three medals in the 1924 Olympics for America at just 19 years old. She began training to swim the English Channel the following year despite being told that a woman wouldn't be able to swim the 35 miles of rough waters. When she made ground in England on August 6, 1926, she had not only crossed the Channel faster than all five men who had made the crossing before her, she beat the men's world record by 1 hour 59 minutes!!! She was invited to the White House to meet President Calvin Coolidge, who called her "America's Best Girl." Now that’s one hell of a badass! • #gertrudeederle #likeagirl #inspirational #swimlikeagirl #woldrecord #womeninsport #womenshistory #tlag #teamlikeagirl #strongwomen #firstwomen #legend #jointheteam #empoweredwomen #queenofthewaves #amythingispossible #mondaymotivation

A post shared by Team Like A Girl (@team.likeagirl) on

6. Fanny Bullock Workman

A női egyenjogúságért vívott küzdelem egyik élharcosa volt, aki nem mellesleg első nőként vette célba a Himalája csúcsát. Szenvedélyes hegymászóként sem felejtette el hirdetni, hogy a nőknek is jár a szavazójog.

View this post on Instagram

It’s a bit blustery today, kind of cold too. And yet most likely nothing compared to the conditions Fanny Bullock Workman faced climbing in the Himalaya in the 19th century. A woman of extraordinary intelligence, determination, and wealth, Fanny encouraged her husband to chuck it all and go exploring with her. First they rode bicycles across many lands, including Spain and India. And then, when they ran into the Himalaya, she encouraged him to start climbing. She set altitude record after altitude record, without fancy fabrics or dehydrated foods (or oxygen for that matter) and she did it all in skirts. Her books were wildly popular at the time, and are still considered useful by some (though not by cartographers, apparently her maps are rubbish), but like many Victorians, her take on the locals is problematic. Empathetic and nonjudgmental Fanny was not. But, she was also a massive feminist and suffragette, and despite having not gone to one of the American women’s colleges that make up the Seven Sisters, she left a sizable sum to several (including my alma mater @brynmawrcollege) to establish scholarships. Because if there’s one thing Fanny Bullock Workman knew, it’s that a woman can do anything a man can do, and she can do it in heels, or in skirts, backwards, or with a kid on her hip. #tbt #feministthursday #votesforwomen

A post shared by The Pallas Network (@pallasnetwork) on

7. Laura Bassi

Ő volt az első nő, aki professzori címet kapott európai tudományegyetemen, ahol taníthatott is. Ő vezette  be az olasz tudósokat Newton munkásságába. Szakmai cikkei főként fizikával és hidraulikával foglalkoztak, de az anatómia és filozófia tanszéken is otthonosan mozgott.

8. Ruby Bridges

Ő volt az első afroamerikai kislány, aki “fehér iskolába” járhatott. Akkoriban ez nagyon nagy lépésnek számított, ún. marsallok kísérték, akik Eisenhower elnök utasítására vigyáztak rá. A rasszista tiltakozások apránként lecsendesedtek, az akkor még kislány hősiesen lett az úttörője egy jobb világnak. Felnőve azóta is szívügye az egyenlőség megteremtése, szerinte a rasszizmus a felnőttek betegsége, és nem szabad hagyni, hogy a gyerekeket is gyűlöletre tanítsák.