Emléket állítanak 30 év után.

Mindig nehéz olyan korhoz nyúlni, amire még nem tudunk nagy távlatból visszanézni -ilyenkor felszakadnak a sebek, kitörnek az indulatok, érzékenyen reagálunk a témára. Ennek ellenére a szentesi Koszta József Múzeum most egy ilyen kort boncolgat, 2019 őszén nagyívű, közel fél éves tárlatot tervez bemutatni „Ceausescu-hagyaték” munkacímmel.

A Ceausescu-kiállítással kapcsolatban a szervező muzeológusok azt tapasztalták az utóbbi hetekben, hogy a szentesiek érzékenyen reagáltak a témára, ami már elsőre sikert jósol a produkciónak. Mindenkit szeretnének megnyugtatni, hogy nem egy szélsőséges és politizáló kiállítást hoz létre a közgyűjtemény. Arról szól majd a bemutató, hogy az 1989-es temesvári forradalomnak 30 év elteltével emléket állítsanak, amelyben a Csongrád megyei emberek áldozatvállalását helyezik előtérbe, azt a missziót, amely az országban egyedülálló volt.

Fotó: Fortepan

Nem mennek el szó nélkül amellett sem, hogy ennek a forradalomnak van egy vértanúja is, egy hódmezővásárhelyi férfi, Tóth Sándor, aki tehertaxijával adományt szállított Aradra. Sajnos lelőtték, életét adta a román forradalomért. Talán hétköznapjainkban méltatlanul keveset foglalkozunk személyével. Szeretnének majd neki is emléket állítani ezzel a kiállítással.

A múzeum szakemberei felhívással fordulnak a lakossághoz!

Keresik azokat a személyeket, akik bármilyen munkát teljesítettek a 89’ decemberi események idején, mentve a határon túli magyarokat vagy román állampolgárokat ételadományokkal, vérszállítmányokkal, vagy egyéb módon.

Fotó: Fortepan

A jelentkezéseket a Koszta József Múzeum elérhetőségein várják, 2019. május 31-ig.

  • Telefon: +36 63 313 352
  • E-mail: igazgatosag@kosztamuzeum.hu
  • További információ: www.museum.hu