Premier online.

Nincs messze az osztrák főváros, így biztosan sokan vannak, akik időnként átugranak a pezsgő kulturális élettel rendelkező egykori császári székhelyre. Ők idén tavasszal kénytelenek nélkülözni a színvonalas kiállításokat, remek koncerteket, hangulatos kávézókat. Nem kis számmal akadnak persze olyanok is, akik még nem jutottak el Bécsbe, de örülnének egy eseménydús napnak.

Mindkét tábornak jó hír, hogy az otthonmaradás idején Bécs is megnyitja látnivalóit – igaz, virtuálisan. Mehetünk kiállításra, hallgathatunk koncerteket: egy kicsit másként ugyan, de a fotelből élvezhetjük a világhírű tárlatokat, operákat.

Gustav Klimt kiállítását a Belvedere mutatja meg nekünk, Egon Schiele festményeit a Leopold Múzeum hozza el. Virtuálisan barangolhatunk az Albertinában, a Bécsi Zsidó Múzeumban, a gyerekek által kedvelt Természettudományi Múzeumban, a császári Kapucinus sírboltban, a Bécsi Művészettörténeti Múzeumban és a gyönyörű Schönbrunni kastélyban.

A zenerajongóknak a Bécsi operaházat ajánljuk, ami naponta sugároz archív opera- és balettelőadásokat, 17 vagy 19 órai kezdettel. A híres Fidelio opera, melynek tervezett premierje március 20-án lett volna, a szigorú intézkedések miatt szintén elmaradt, szerencsére azonban a korábban felvett előadás online elérhető.

Aki pedig a nyelvtudását tartaná karban, vagy a bécsi könyvtárakban kutakodna, most online férhet hozzá az anyagokhoz.

Ehhez elegendő egy érvényes olvasójegy. A „Virtuális könyvtárban” hatvanezer médium van, és a hagyományos könyveken kívül e-könyvek, újságok, hangoskönyvek is megtalálhatóak, melyek tabletre, telefonra vagy e-book olvasóra tölthetők le.

A Museum.hu összeszedte a virtuálisan elérhető helyeket:

Forrás: www.museum.hu