Szokatlan módszerért rajonganak.
Mindenki a maga módján készíti és issza a kávéját: ki sok tejjel, ki két cukorral, ki csak szimplán, ’mezítlábasan’. Vannak persze extrémebb feketézők is, akik jóval több cukorral, esetleg különféle fűszerekkel ízesítik az italt. Valószínűleg azonban keveseknek jutna eszébe sózni a kávét.
Pedig a trükk maga nem újkeletű, mégis csak most tett szert nagyobb ismertségre.
Ha kipróbálnánk, mindössze annyit kell tennünk, hogy egy csipetnyi sót szórunk a feketébe, elkeverjük, majd megízleljük. Különösebb munka és ráfordítás nélkül sokkal selymesebb és lágyabb kávét kapunk.
Tudományos magyarázat is létezik arra, hogy miért hatékony ez a módszer.
A nyelven ugyanis számtalan ízérzékelő receptort találunk, de miközben ezek alapízeket ismernek fel, szinergista hatásokat is tapasztalunk. Általában a sósság felerősítheti az édes ízt, miközben a keserűt is csökkenti.
Bár a só hozzáadása megváltoztathatja a kávézás élményét, fontos, hogy mértékkel használjuk. A magas vérnyomásban vagy más egészségügyi problémában szenvedőknek konzultálniuk kell az orvosukkal, mielőtt bármi újdonságot kipróbálnának.
A módszer most annak köszönhetően kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy egy felhasználó (BirdRespecter) megosztotta azt a Twitteren.
A tiny pinch of salt in black coffee removes the bitterness almost entirely. I thought this was common knowledge until my coworker looked at me like I had horns for doing this the other day https://t.co/F2M64KC7OY
Contents— The Artist Formerly Known as Steve Pretzel (@BirdRespecter) April 24, 2023
A kommentelők nagyon izgatottan fogadták: „Egy csipetnyi só szinte teljesen megszüntette a keserű ízt.”-számolt be egyikőjük a tapasztalatról. Egy másik hozzászóló már 1961 óta ismeri a módszert, ő már az őrölt kávéba teszi a sót, amikor otthon magának készíti a feketét. Sokan lelkendeztek, miután kipróbálták a sózást, elmesélve, hogy egyáltalán nem lesz túl sós ízű a kávé.