Szokatlan módszerért rajonganak.

Mindenki a maga módján készíti és issza a kávéját: ki sok tejjel, ki két cukorral, ki csak szimplán, ’mezítlábasan’. Vannak persze extrémebb feketézők is, akik jóval több cukorral, esetleg különféle fűszerekkel ízesítik az italt. Valószínűleg azonban keveseknek jutna eszébe sózni a kávét.

Pedig a trükk maga nem újkeletű, mégis csak most tett szert nagyobb ismertségre.

Ha kipróbálnánk, mindössze annyit kell tennünk, hogy egy csipetnyi sót szórunk a feketébe, elkeverjük, majd megízleljük. Különösebb munka és ráfordítás nélkül sokkal selymesebb és lágyabb kávét kapunk.

Tudományos magyarázat is létezik arra, hogy miért hatékony ez a módszer.

A nyelven ugyanis számtalan ízérzékelő receptort találunk, de miközben ezek alapízeket ismernek fel, szinergista hatásokat is tapasztalunk. Általában a sósság felerősítheti az édes ízt, miközben a keserűt is csökkenti.

Bár a só hozzáadása megváltoztathatja a kávézás élményét, fontos, hogy mértékkel használjuk. A magas vérnyomásban vagy más egészségügyi problémában szenvedőknek konzultálniuk kell az orvosukkal, mielőtt bármi újdonságot kipróbálnának.

A módszer most annak köszönhetően kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy egy felhasználó (BirdRespecter) megosztotta azt a Twitteren.

A kommentelők nagyon izgatottan fogadták: „Egy csipetnyi só szinte teljesen megszüntette a keserű ízt.”-számolt be egyikőjük a tapasztalatról. Egy másik hozzászóló már 1961 óta ismeri a módszert, ő már az őrölt kávéba teszi a sót, amikor otthon magának készíti a feketét. Sokan lelkendeztek, miután kipróbálták a sózást, elmesélve, hogy egyáltalán nem lesz túl sós ízű a kávé.