Ahogy te mozogsz a zenére, nem mozog úgy senki más.

Senki sem táncol úgy, ahogy te. Bárki felismer a mozgásodról, annyira egyedi és jellegzetes. Még egy számítógép is.

Ehhez persze nem kell különlegesen jó táncosnak lenni. Sőt! Akármilyen sután mozgunk is, a gép be tudja azonosítani a ránk jellemző mintázatot.

Egy új tanulmány szerint a számítógép képes felismerni a mozdulatainkat a zene műfajától függetlenül, kísérteties pontossággal.

A finnországi Jyväskylä egyetemén végzett vizsgálódások során a kutatók 73 résztvevőt vizsgáltak: arra kérték őket, hogy különböző műfajú zenékre táncoljanak. Eközben a gép algoritmusa megpróbálta kitalálni, hogy vajon milyen zenére mozoghatnak: jazzre, népzenére vagy metálra?

Kiderült, hogy az algoritmus nem túl jó abban, hogy megkülönböztesse az egyes zenei stílusokat. Nagyjából minden háromból egyszer sikerült a műfajt eltalálnia. Meglepő módon azonban más dologban szinte tévedhetetlennek bizonyult: 94%-os biztonsággal megmondta azt, hogy éppen ki táncol.

Magukat a tudósokat is meglepte az eredmény, hiszen nem is ezt akarták eredetileg vizsgálni.

A zene az egyik leguniverzálisabb csatorna, ami így vagy úgy, de mindenkit mozgásba hoz. Ki a tenyerét csapja csak össze, más kezét-lábát mozgatja, vagy bonyolult koreográfiákba kezd. Természetesen nem minden dalra ugyanúgy táncolunk. A megfigyelések szerint a különböző hangszerek dominanciája erősen befolyásolja a tánc koreográfiáját.

Ami viszont érdekes, hogy mégis van egy beazonosítható alapmintázat a mozgásunkban, ami alapján a számítógép képes volt felismerni a táncolókat. Akadt néhány zene, amely ugyan keményebb diónak bizonyult. Az algoritmus esetükben nehezebben azonosította be a táncost. Kevésbé volt pontos a tippelése például a heavy metálnál, ahol van egy erős kulturális kapocs, jelen esetben a fejrázás – a metálzene hatására a legtöbben nagyon hasonlóan kezdtek mozogni, ami azt eredményezte, hogy a robot nehezebben különböztette meg őket.