Borostyánkorona.

Sajnos a nyárvégi viharok országszerte komoly károkat okoztak, nem kímélték hazánk déli felét sem, Pécsbányán például egy gyönyörű famatuzsálem esett áldozatul.

A Pécsbányai Közösségi Ház posztjában fotókat is közzétettek egy kidőlt idős gesztenyefa csonkról.

A fa ikonikus színfoltja volt a városnak, múltját igencsak kalandos és rejtélyes történetek lengik körül. Személyes megemlékezések főszereplője, neveztek el róla vendéglőt, buszmegállót, s ki tudja hőskorában talán még randevúk árnyékos helyszínéül is szolgált. Az idős gesztenyefa a közösségi ház kertjében számtalan rendezvény háttere, állandó szereplője volt.

Az ezeréves gesztenyefa a legendák szerint már kerek ezer éve a Pécsbányatelep északi részén lévő szelíd gesztenyefákkal beültetett terület szélén áll. A lombozata már nem élő, valójában a vén gesztenyefát már elhagyta az élet, és csak vaskos csonkját csodálhatják meg a Kultúrház kertjébe látogatók, maradványai azonban jelenleg is szép látványt nyújtanak, mivel egykori lombkoronája helyét dúsan benőtte a borostyán.

A fának otthont adó épület a XX. század elején a Dunagőzhajózási Társaság társulati kaszinójaként és vendéglőjeként, 1945 után kultúrházként funkcionált, majd a helyi iskola költözött bele, napjainkban pedig Pécsbányatelep Közösségi Házaként működik.

A külön utakat járó vén fától nem messze kezdődő pécsbányai Gesztenyés városszerte nagy népszerűségnek örvend, kedvelt túracél, helyi jelentőségű természetvédelmi terület. Sajnos mára a fákat megtámadta egy kéregrákosodást okozó gombafaj és erősen megkárosította a szelídgesztenyést.

Forrás: www.facebook.com/Pecsbanya és evfaja.hu

A kiemelt kép illusztráció.