Nem mindegy, hogy az évnek melyik felében születtünk.

Már megszokottnak mondható, hogy a nyugdíjkorhatár évről-évre emelkedik. Idén a fő szabály szerint a betöltött 64 éves kortól lehet igényelni az öregségi nyugdíjat, jövőre 64,5 éves kortól lehet majd.

Vagyis jövőre azokon a sor, akik 1956. első felében születtek, és 2020-ra elérik a 64 év 183 napos kort, ezzel igényelhetik az öregségi nyugdíjukat. Fontos lesz tehát az a tény, hogy valaki az adott év első, vagy második felében született-e.

Aki ugyanis 1956 január 1. és június 30. között született, az 2020. második félévében tölti be a korhatárát, míg aki 1956. július 1. és december 31. között született, az csak 2021. első félévében fogja betölteni a korhatárt.

Az öregségi teljes nyugdíjhoz a betöltött koron kívül feltétel, hogy minimálisan 20 év szolgálati idővel rendelkezzen a nyugdíjt igénylő személy. A résznyugdíjhoz is legalább 15 év kell.

A nők azonban 40 év szolgálati idő megszerzése után életkortól függetlenül elmehetnek kedvezményes öregségi nyugdíjba, azzal a feltétellel, hogy a 40-ből legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idejük van.

Azok, akik a nyugdíjkorhatárnál idősebbek és megvan a szükséges szolgálati idejük is, de még nem igényelték az öregségi nyugdíjat, jövőre is bármikor kérhetik annak megállapítását.

Forrás: 24.hu