Az idő előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel fordulnak elő memóriazavarok.

A koncentráció és a dolgok megjegyzésének képessége csökkenhet a kimerültség és a kiszáradás mellet számos okból, a korosodást is tényező lehet. Ahhoz, hogy ne okozzon problémát a memorizálás, az összpontosítás révén a Harvard professzorai a következőket javasolják:

Amikor valakivel beszélgetünk, csak rá figyeljünk!

Ha valamit nem hallottunk vagy értettünk jól, nyugodtan kérdezzünk vissza vagy kérjük meg, hogy ismételje el!

Összegezzük a hallottakat, látottakat!

Egy fontos beszélgetésnél vagy megjegyzendő dolognál érdemes összefoglalni a lényeget és azt is kimondani. Remek szolgálatot tehet, ha valakivel mondjuk találkozót és időpontot egyeztetünk és visszaismételjük.

Ha zavarnak a körülmények, szüntessük meg!

Kapcsoljuk ki a tévét vagy rádiót, vagy vonuljunk el egy nyugisabb helyre, ahol nem zavarnak a zajok, amik elterelhetik a figyelmüket.

Egy dologra összpontosítsunk!

A mai rohanó világban nehéz egyszerre egy dologra figyelni, hiszen annyi inger zúdul ránk folyamatosan. Mégis kíséreljük meg a figyelmünket egy helyre koncentrálni, és ott lenni a pillanatban, így később is emlékezni fogunk rá. Ha épp az ajtót zárjuk, akkor zárjuk az ajtót, ne uzsonnázzunk, telefonáljunk és dúdoljunk közben, mert utána könnyen előfordulhat, hogy egész úton azon fogunk aggódni, hogy vajon bezártuk-e az ajtót?

Forrás: Harvard Health Publishing