Gyökerek.

Ha nem is mindenki magyar az álomgyárban, azért jó néhány olyan színész akadt az évtizedek során, aki még magyarul is beszélhetett volna a szüleivel vagy nagyszüleivel.

Lássuk a leghíresebbeket!

Drew Barrymore: a színésznő édesanyja magyar, Makó Ildikó néven látta meg a napvilágot, de a tengerentúlon már Jaid néven futott be. Ildikó a 2. világháború után Nyugat-Németországban, egy menekülttáborban született, majd a család Amerikában telepedett le. A nagyravágyó és színészkedéssel próbálkozó lány hozzáment John Drew Barrymoore-hoz, házasságukból született Drew. A kislánynak anyja miatt rendkívül nehéz gyerekkora volt, bár színészként már 9 évesen világhírű volt, közben függőségekkel, öngyilkossági kísérletekkel küzdött. A megpróbáltatások évtizedei után talált rá a boldogság, ma már 2 kislány édesanyja. A hírek szerint mára az anyjával való kapcsolata normalizálódott.

Adrien Brody: a Zongorista főszereplőjét anyja révén kötik szálak Magyarországhoz: Sylvia Plachy 3 évesen, 1956-ban hagyta el Magyarországot, miután apját, Plachy Vilmost éveken át meghurcolták, megfélemlítették. Sylvia később New Yorkba került és világhírű fotóművész lett belőle.

Tony Curtis: a legendás színész apja, Schwartz Manó és anyja. Klein Ilona Mátészalkáról emigráltak New Yorkba. Bernard már ott született 1925-ben. Ki gondolta akkor, hogy a kisfiú egyszer Tony Curtis néven fogja összetörni több millió nő szívét a mozivásznon?

Dolly Sisters: Deutsch Rózsika és Janka Balassagyarmaton látták meg a napvilágot 1892-ben. 12 évesek voltak, amikor a család az Egyesült Államokba emigrált. A lányok itt kezdtek táncolni, bárokban fellépni. Egyre több műsorban jelentek meg és a némafilmekben is kipróbálták magukat. Dolly Sisters néven sikert sikerre halmoztak, ám életüket számtalan tragédia árnyékolta be, a magánéletük nem volt boldog.

Mariska Magdolna Hargitay: a Golden Globe-díjas színésznő már Amerikában született, a legendás Jayne Mansfield és Mickey Hargitai, született Hargitai Miklós lányaként. Miklós 1926-ben Budapesten látta meg a napvilágot, Kőbányán nőtt fel, még a Fradiban is focizott, sőt a Műegyetemre is járt. 1947-ben aztán disszidált, Amerikában pedig a vízvezetékszerelés mellett akrobataműsorokban lépett fel. 1955-ben lett Mr. Universe, majd a filmes karrierje is beindult. Gyakran hazajárt, büszke volt magyarságára, gyerekeinek is magyar nevet adott.

Goldie Hawn: a rendkívül népszerű színésznőről köztudott, hogy nevét a magyar Aranka tükörfordításából kapta. Az édesanyja, Stinhoff Laura ugyanis a nagynénjéről nevezte el a kislányt. Az anya magyar bevándorlók gyermeke volt, egy tánciskola és egy ékszerbolt tulajdonosaként élt Washingtonban, ahol Goldie is született.

Lugosi Béla: Blaskó Béla Ferenc Dezső a Temes megyei Lugoson látta meg a napvilágot. Szegeden, Debrecenben, Budapesten is színészkedett, ám 1919-ben emigrációba kényszerült a Tanácsköztársaság idején vállalt szerepe miatt. New Yorkban is a színpadon folytatta, megalapította a Magyar Nemzetiségi Színházat. A világhír 1931-ben érte utol, amikor megkapta Drakula szerepét A siker árnyoldalát is megtapasztalta, nem tudott kitörni a skatulyából, függőséggel küzdött, boldogtalan volt.

Rachel Weisz: a színésznő apja, George Weisz Budapesten született 1929-ben. A feltaláló a nácik elől menekült Angliába, Rachel már Londonban született. George bádogmesterből lett gépészmérnök, akinek nevéhez többek közt egy lélegeztetőgép feltalálása is fűződik. 2020-ban, 90 éves korában távozott az élők sorából.