Zöld ötletek.

A kivi egyre népszerűbb gyümölcs a hazai kertekben is, hiszen a klímaváltozás következtében melegebb nyarakat és teleket élünk, amelyek kedveznek a növény termesztésének. Most először történt meg az, hogy egy fővárosi parkba is kivit ültettek: a Szent István parkba kerültek az első példányok.

A kivi kúszónövény, gyorsan nő és ellenálló a betegségekkel szemben, ezért hamar lesz árnyas lugas alatta. Nagyon szép, nagy virágokat hoz, ám a gyümölcsökre még 3-4 évet várnunk kell. A parkba ültetett fajta egyébként utóérő, vagyis éretlenül kell leszedni és később fog megpuhulni, fogyaszthatóvá válni.

A 33 ezer m²-es park eddig sem szűkölködött növényekben. Az 1928-ban, a dunaparti raktárak elhanyagolt területein kialakított pihenőkert terveit a magyarországi tájépítészet megteremtője, Rerrich Béla készítette. Eredetileg eper sövények, platánsorok szegélyezték, a hársfasor később került elültetésre. Védett szivarfasora is kiemelkedő. A kerítéseket most is helyenként kúszónövények takarják és jellemzőek a gazdag, szezonális, színes kiültetések is. 2010-ben létesült a rózsabemutató rész a magyar nemesítő, Márk Gergely rózsafajtáival.

A kiemelt kép illusztráció.