Vállalják a veszélyt.

2011-ben, a fukusimai atomerőmű-baleset során 160 ezer embert telepítettek ki a hatóságok. Mégsem hagyta el mindenki a területet, ketten ma is ott élnek: Naoto Matsumura és Sakae Kato. Az állatbarátok nem törődve senkivel és semmivel, mindent feladtak azért, hogy a hátrahagyott kedvencekről gondoskodjanak.

A két férfi a sérült reaktor körüli lezárt, 20 km-es körzetben él, egyedül, egymással sincsenek kapcsolatban. Mégsem magányosak, hiszen rengeteg két- és négylábú állat veszi őket körbe.

Az 57 éves Kato 41 macskával osztja meg hegyi házát, de befogadott kóbor kutya is akad az udvaron. Emellett előszeretettel eteti az itt élő vadmalacokat, egyéb állatokat is.

Fotó: www.facebook.com/ganbaru.fukushima

Matsumura elsőként hagyta el a várost, azonban nem sokkal később visszatért az állataiért. Miután hazaért, a most 55 éves férfi felfigyelt rá, hogy mindenki másnak az állatai ott ragadtak, ezért elkezdett foglalkozni a sereggel: disznókkal, macskákkal, pónikkal tehenekkel, pulykákkal. Matsumura családja nagyon féltette őt a szennyeződéstől, de a zónán kívül a férfi csak úgy érezte, hogy gondot jelent a hatóságok számára. Ezért 2015-ben visszaköltözött a veszélyzónába és döbbenten látta, hogy mennyi ott hagyott, kóborló állat éhezik. Miután világossá vált számára, hogy a szomszédságból senki más nem tér vissza, elengedte a kutyákat a láncról, kiengedte a teheneket az istállóból és etetni, gondozni kezdte őket. Az etetést helyi adományokból finanszírozza és naprakészen tudósít a blogján, amit napenergia segítségével előállított áramot használva tud megosztani. A férfi ugyanis állandó áram és folyóvíz nélkül él.

Fotó: www.facebook.com/ganbaru.fukushima

Minden, amit Kato és Matsumura tesznek, gyakorlatilag illegális, a rendőrök már többször felszólították őket, hogy hagyják el a területet, ők azonban maradni akarnak. Annak ellenére, hogy nem kis dózisban kaphatják a nukleáris sugárzást is.

Kiemelt kép: www.facebook.com/ganbaru.fukushima