Az ősz beköszöntével elkerülhetetlenül találkozunk a sütőtökkel.
Nem mindenki rajong érte, de érdemes megbarátkozni vele! A hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban megjelenő tökféle remek béta-karotin forrás. Az antioxidáns tartalma segít megelőzni a szív- és érrendszeri, továbbá a daganatos betegségek kialakulását. Gazdag C-vitaminban, ami az immunrendszer megfelelő működéséhez elkerülhetetlen. A benne található kálium segít a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásában, magas rosttartalma segíti az emésztést. Kalóriatartalma alacsony, viszont vitamintartalma magas, kell ennél jobb?
Sülve vagy főve, édesen vagy sósan egyaránt finom. A belőle készült leves, köret vagy akár sütemény is fenséges.
Íme az egyik legfinomabb leves Varga Gábor (Apróséf) receptje nyomán, amit nem érdemes kihagyni idén se:
Hozzávalók:
- 900 g sütőtök – meghámozva, kimagozva
- 20 g vaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
-
1 késhegynyi fehérbors (őrölt)
-
1 csapott teáskanál só
-
900 ml víz
-
80 ml főzőtejszín (15-20%-os)
- 1 késhegynyi gyömbér (őrölt) (elhagyható)
A tálaláshoz ízlés szerint pirítós, tökmag, sajt (parmezán, vagy a trappistával is finom)
Elkészítés:
A felkockázott hagymát üvegesre pirítjuk a vajon, majd rátesszük a kisebb kockákra vágott magozott, hámozott sütőtököt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi,hozzáadjuk a fűszereket, majd kb. 25 perc alatt, fedő alatt puhára főzzük. Aztán botmixerrel pürésítjük, mehet hozzá a tejszín, majd még egyet forralunk rajta és kész is. Ízlés szerint magában, vagy pirítóssal, tökmaggal, sajttal megbolondítva tálaljuk.
Nem csak a terméshúsa egészséges számunkra, a tökmag is ízletes és hasznos. Szóval fogyasszuk bátran ezeket a finomságokat!