Az örök Sissi.

Rosemarie Magdalena Albach néven született Bécsben, 1938. szeptember 23-án, igazi színészcsaládban. Anyja, apja és nagyanyja is színészek voltak. Romyt főként nagyszülei nevelték, majd egyházi lányiskolába került, ahol nem csak önfegyelmet tanult, de önállóságot is, mivel csak a vakációban járt haza. A lány tehetségesen rajzolt, művészi iskolába készült, ám egy véletlen közbeszólt: anyja új filmet forgatott, és a rendező megkérdezte Romyt, hogy lenne-e kedve a filmbéli lányát eljátszani. A sikeres próbafelvételek után Romy az Amikor a fehér orgona virágzik című filmben debütált, 15 évesen. A film nagy sikert aratott, Romy dicsérő kritikákat kapott. Őstehetségnek tartották, mert színitanulmányok nélkül állt kamera elé.

Romy sorra kapta a királylány szerepeket: Viktória – Egy királylány gyermekkora, majd a Sissi filmek jöttek.

A közönség rajongott a bájos lányért. 1958-ban végre egy komoly film következett: a Christine c. mozifilm forgatása alatt szeretett bele Alain Delonba, akivel összeköltöztek és eljegyezték egymást. Szenvedélyes kapcsoltuk évek múltán barátsággá szelídült, Romy sosem találta meg a magánéleti boldogságot, bár kétszer ment férjhez és két gyermeke született.

Fotó: Rino Petrosino/Wikimedia Commons

Később megpróbált kitörni a mézes-mázos filmekből és komolyabb szerepekben bizonyította tehetségét (A medence, Trockij meggyilkolása, Őrizetbevétel).

Fotó: Wikimedia Commons

Fia 1981-ben balestbten életét vesztette, Romy inni kezdett, és alig egy évvel később őt is holtan találták. 1982. május 29-én szívelégtelenség végzett vele. Lánya, Sarah is színésznő lett, és már unokája is született.