Az első szerelem volt az igazi.

New York-ban született 1924. szeptember 16-án, Betty Joan Perske néven, bevándorló, lengyel, német, román gyökerekkel rendelkező, zsidó családban. Szülei válása után anyja nevét vette át, akivel Kaliforniába költöztek. A gyönyörű lány színészleckéket vett, eközben színházi jegyszedőként dolgozott és modellkedést is vállalt.

17 évesen Betty Bacall néven lépett fel elsőnek a Broadway-en.

1943-ban fedezte fel Howard Hawks felesége egy címlapon, és rávette férjét, hogy hívja próbafelvételre a lányt. A felvételt szerződés követte, Hawks kérésére a lány lecserélte a keresztnevét Laurenre.

Fotó: Wikimedia Commons

Az első felvételek egyikén annyira ideges volt, hogy remegett a keze. Hogy az akaratlan mozgást csillapítsa, az állát a mellkasához nyomta és ferdén felvont szemekkel nézett a kamerába. Ez a nézés később A pillantás néven vált ismertté, és Bacall védjegyévé vált.

A Szegények és gazdagok c. film nem csak első filmes sikerét jelenti, de első házasságát is ennek köszönheti: ekkor ismeri meg a nála jóval idősebb, nős Humphrey Bogart-ot, akivel egymásba szeretnek. Két gyermek és jó néhány közös esztendő után Bogart halála vet véget a legendás frigynek.

Fotó: John Mathew Smith & www.celebrity-photos.com/Wikimedia Commons

Olyan nagy sikerű film noirokban játszott, mint A hosszú álom, Sötét átjáró, később pedig a Hogyan fogjunk milliomost? vagy A mesterlövész.

Még idősen is foglalkoztatták, sőt ekkor jöttek az igazi elismerések: Oscar-jelölés és Golden Globe-díj a Tükröm, tükröm-ért, a kritikusok dicsérete a Dogville-A menedék vagy A kísérő c. filmekben nyújtott alakításáért. A politikai nézeteit mindig nyíltan hangoztató színésznő szép kort megélve, 2014. augusztus 12-én hunyt el.