Csökkentsük az élelmiszerpazarlást!

Kivel ne fordult volna még elő, hogy állt a hűtőszekrény előtt vagy a kamrában és azon agyalt, hogy megeheti-e még a lejárt halkonzervet, megihatja-e a tejet? Bár úgy tűnt, hogy fogyasztható, a ráírt dátum miatt elbizonytalanodott és inkább a kukába dobta az élelmiszert.

A pazarlás csökkentése is célja annak a hiánypótló lejárati útmutatónak, amit a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) állított össze.

Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert. A minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot.

Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.

Ugyan a minőségmegőrzési idő lejárta után semmiféle élelmiszert nem lehet kereskedelmi forgalomban árusítani, de az Európai Parlament és Tanács döntése értelmében idéntől ezek már eladományozhatóvá váltak, azzal a kitétellel, hogy az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért, megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel.

Fontos tehát, hogy az útmutató kizárólag a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékekre vonatkozik.

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még. Lényeges, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.

Forrás: NÉBIH
Forrás: NÉBIH

A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet ez az összefoglaló.

További információk: maradeknelkul.hu

Forrás:. portal.nebih.gov.hu